Ulaganje u osiguranje sigurna zaštita u stočarstvu

Ivan Antonijević, direktor GF Dunav osiguranje u Novom Pazaru

Predstavnici „Dunav osiguranja“ obišli su gazdinstva i osiguranike te kompanije u selima Buđevo i Draževiće na Sjeničko-pešterskoj visoravni. Tom prilikom sa poljoprivrednim proizvođačima i stočarima razgovarali su o dosadašnjoj saradnji i tome kako se usluge Kompanije „Dunav osiguranje“ mogu približiti svakom poljoprivrednom proizvođaču, jer su svi oni zbog surovih vremenskih uslova i različitih izazova u tom delu Srbije imali velike gubitke, koji se jednostavno mogu nadoknaditi a da poljoprivrednici toga nisu ni svesni.

Direktor Glavne filijale „Dunav osiguranje“ Novi Pazar Ivan Antonijević ističe kako se svest stočara i poljoprivrednih proizvođača na Pešterskoj visoravni promenila u odnosu na vreme od pre godinu dana.

– Lane smo u organizaciji Kompanije održali tematske radionice s ciljem da žiteljima sela na Sjeničko-pešterskoj visoravni pojasnimo sve prednosti osiguranja. Danas smo u poseti porodici Rakočević, koja je prošle godine osigurala svoje stado i domaćinstvo. Nažalost, imali su uginuća dve životinje. „Dunav“ je po oba osigurana slučaja nadoknadio štetu u rekordnom roku. Nastojimo da štetu koja nastane na imanju i stadu naših osiguranika ublažimo ili u potpunosti finansijski nadoknadimo – pojasnio je Ivan Antonijević, direktor filijale „Dunav osiguranje“ Novi Pazar, i istakao:

– Ne postoji rizik za uginuće stoke a da ga polisa „Dunava“ ne pokriva. Brojni su rizici koji dovode do osiguranog slučaja, od saobraćajne nezgode u kojoj stradaju životinje, uginuća životinje i drugih rizika kao što su smrt usled bolesti, napad zveri, ujed zmije, posledice međusobne borbe životinja, tuča, vešanje i sl.

Gazdinstvo Vasa Rakočevića iz pešterskog sela Buđevo broji 45 goveda i 12 ovaca. U ovom kraju Srbije, poznatom po surovim vremenskim uslovima, postoji više rizika za uginuće stoke, pa je Vaso pomoć najpre potražio u „Dunav osiguranju“ i preneo nam svoja iskustva.

– Osigurali smo sve u „Dunav osiguranju“ – kaže Vaso Rakočević – i to je super, jer sa ljudima iz „Dunava“ imamo odličnu saradnju. Oni su došli prošle godine i ponudili nam osiguranje, to ranijih godina nije bio slučaj, a i ljudi su sumnjičavi u pogledu toga da je osiguranje jednostavno i ozbiljno, da je potrebna samo odluka. Moja je preporuka da svi stočari što pre uđu u osiguranje i da osiguraju svoju stoku.

Porodica Rakočević
Nadaleko čuven sjenički sir s gazdinsta Rakočevića
Vaso Rakočević, Buđevo u okolini Sjenice
Stado domaćinstva Rakočević – Buđevo

Fatmir Sejfić iz sela Draževići na Sjeničko-pešterskoj visoravni ima stado od 100 ovaca i 20 goveda. Zbog surovih vremenskih uslova tokom zimskih i letnjih meseci, svedoči o velikoj šteti u svom domaćinstvu:

– Samo šteta me naterala da osiguram svoju stoku, jer sam imao veliko uginuće jagnjadi, ovaca, teladi, krava, jednostavno morao sam da se zaštitim i da osiguram svoja stada. Polisa osiguranja je jedino što u takvim situacijama pruža nadu čoveku da će nadoknaditi štetu.

Baho Sejfić, Draževiće u okolini Sjenice

Savetnik ministra poljoprivrede Goran Đaković pozvao je sve stočare i poljoprivrednike ovog kraja da koriste pomoć resornog ministarstva i da tako pomognu sebi ako do štete u gazdinstvima i uginuća stoke dođe.

– Ministarstvo poljoprivrede je obezbedilo subvencije, te subvencije se redovno isplaćuju, u zavisnosti od momenta nastanka štete ili od momenta koji se odnosi na proizvodnju u slučaju da je reč o biljnoj proizvodnji. Šteta se isplaćuje u roku od mesec, mesec i po dana – pojasnio je Đaković.

Goran Đaković, savetnik ministra poljoprivrede

Posledice suše i drugih brojnih rizika koji prate stočarsku proizvodnju na Pešterskoj visoravni tek će se sagledavati. Poljoprivredni proizvođači koji su na vreme osigurali svoje domaćinstvo kažu da se svaki uloženi dinar višestruko isplatio.