Upis gazdinstava moguće ubrzati 4 puta i smanjiti troškove za 80% (VIDEO)

Foto: NALED

Preporuka NALED-ove Sive knjige predviđa softversko rešenje

Administrativnu proceduru upisa u Registar poljoprivrednih gazdinstava moguće je ubrzati čak četiri puta i smanjiti prateće troškove za više od 80% ukoliko bismo je preneli sa papira u digitalni svet, pokazala je analiza NALED-a sprovedena u okviru projekta „Podrška reformi administrativnih procedura“, uz podršku Nemačke razvojne saradnje i u saradnji sa Republičkim sekretarijatom za javne politike.

Polјoprivrednici koji žele da registruju gazdinstvo obavezni su da dostave 89 podataka na više od 10 različitih dokumenata od kojih je barem 60% nepotrebno (ili se više puta ponavlјaju ili već postoje u bazama drugih institucija). Službenici podatke ručno proveravaju, čak i prekucavaju, zbog čega se nepotrebno gubi vreme i može doći do greške i kašnjenja u isplati subvencija.

-Preporuka NALED-ove Sive knjige, popularno nazvana e-agrar, u osnovi predviđa softversko rešenje gde bi, umesto dostavlјanja dokumentacije i dolaska na četiri šaltera, svaki nosilac gazdinstva imao nalog na portalu Uprave za agrarna plaćanja, poput profila na društvenim mrežama, i sam unosio podatke o sebi, članovima gazdinstva, parcelama na kojima obavlјa proizvodnju, životinjama ili kulturama koje gaji. Tako bismo ukupni trošak za polјoprivrednike mogli da smanjimo sa 133 na 19 miliona dinara, kao i prosečno vreme prolaska kroz proceduru sa 280 na 75 minuta – kaže član Izvršnog odbora NALED-a i gradonačelnik Požarevca Bane Spasović.

Nosilac gazdinstva, preko portala ili uz podršku servisnih centara, bi podnosio i zahteve za subvencije, a rešenja o dodeli sredstava bi dobijao elektronski. Softver bi kontrolisao ispravnost unetih informacija uvidom u baze podataka katastra, MUP-a, APR-a, Uprave za veterinu i drugih organa.

Prema rečima Spasovića, NALED je u Ministarstvu polјoprivrede naišao na otvorena vrata i spremnost da se procedura unapredi i Ministarstvo je već uradilo veliku stvar ukidanjem obavezne godišnje obnove registracije (osim u slučaju promene podataka) koja je nosila najveći trošak (gotovo 750 miliona dinara).

Zašto je važno digitalizovati procedure u poljoprivredi? U postojećem registru je upisano više od 430.000 gazdinstava od kojih je najmanje 376.000 aktivno. Velikom broju građana na koje direktno utiče ova procedura bio bi skinut krupan birokratski kamen s leđa.