Uprava za agrarna plaćanja unapređuje softer za bržu isplatu subvencija

Uprava za agrarna plaćanja (UAP) Ministarstva poljoprivrede raspisala je tender (rok prijave 24. januar) za unapređenje softvera za obradu zahteva za podsticaje u poljoprivredi. Kako je navedeno u specifikaciji tendera,novi sistem potrebno je isporučiti kao unapređenu verziju postojećeg softvera.

Jedna od novina je i automatsko brojanje rokova (protok roka za žalbu kao i roka za dopunu predmeta) i slanje vizuelnog i pisanog upozorenja sistemu ukoliko je rok prošao. Svi predmeti u sistemu moraće da imaju ažurirane statuse i brojeve prema delovodniku iz pisarnice, kako bi se izveštavanje moglo automatizovati i dovesti do jedinstvenog izvora tačnih podataka.

Sistem će imati ugrađen i šifarnik koji reguliše visine podsticaja na ukupnom godišnjem nivou, tako da rešenje ne može biti poslato na potpis ukoliko prelazi limit postavljen u sistemu. Takođe, novi softver za materijalno-finansijsko poslovanje (Mat-fin) služiće i za obaveštavanje da je predmet obrađen i da je ispunio uslov da se izvrši plaćanje, dajući i iznos u dinarima i broj poljoprivrednog gazdinstva, a zatim da je plaćanje i izvršeno.

B. K.