Uprava za veterinu: Završen projekat EU o dobrobiti i jačanju zdravlja životinja

Foto: Pixabay

Uprava Ministarstva poljoprivrede Srbije za veterinu od Evropske unije dobila je pre tri i po godine tehničku podršku za unapređivanje standarda koji doprinose zdravlju i dobrobiti životinja, javnom zdravlju i bezbednosti hrane i usaglašavanju domaćih propisa s pravnim odredbama Evropske unije u oblasti zdravlja životinja.

Na završnoj konferenciji predstavljeni rezultati projekta „Jačanje sistema zdravlja i dobrobiti životinja“ . Državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede, Dušanka Golubović, rekla je da je  projekat višestruko značajan, jer je cilj bila „ne samo održivost stočarstva, kvalitetnija poljoprivredna proizvodnja, nego i razvoj poljoprivredno-prehrambene industrije i privrede u celini“, prenela je EU info mreža.

„Prehrambeni sektor u Srbiji zna zašto su bezbednost hrane, zdravlje i dobrobit životinja toliko važni, a Srbija je značajan izvoznik hrane u EU i na druga međunarodna tržišta“, rekao je Sakelaris Hurdas, Šef operacija 3 u Delegaciji Evropske unije dodajući da je Srbija lane oborila rekord u izvozu hrane u EU, i da je vrednost izvoza bila za 700 miliona viša od vrednosti uvoza.

Tokom trajanja projekta pripremljene su izmene i dopune Zakona o dobrobiti životinja radi usklađivanja propisa Srbije i EU.

B. K.