Uprkos suši prinos suncokreta u Vojvodini dobar, otkupna cena neizvesna

Žetva suncokreta u Vojvodini trebala bi da krene za desetak dana. Uprkos suši rod je relativno dobar, a ratari sa zasejanih  215.000 hekatra mogu da očekuju prosečan prinos od tri tone po hektaru. Poljoprivrednike u ovom momentu najviše interesuje koliki će biti prinosi i, naravno, cena zrna. Lane je, podsetimo, kilogram suncokretovog zrna na kraju žetve bio 35,5 i 36 dinara, ali je najveći broj ratara rod prodao za tri, četiri dinara jeftinije. Cena je u međuvremenu drastično porasla i ovog proleća stigla čak do 48,8 dinara kilogram bez PDV-a.

U predstojećem otkupu ratari se nadaju boljoj ceni, da će kilogram zrna koštati 50 dinara bez PDV-a. U Banatu gde se najviše seje u odnosu na druge delove pokrajine zemljoradnici kažu da je svaka njiva priča za sebe i da će rod zavisiti od primene agrotehnike, kao što je to slučaj i kada su druge poljoprivredne kulture u pitanju.

Predsednik Agrarne komore poljoprivrednika Srbije Nenad Manić kaže da su prinosi banatskih poljoprivrednika neujednačeni.

„Ko je više uložio u agrotehniku svakako će imati bolji rod i može se nadati i boljoj zaradi“, naveo je Manić dodajući da je većina zemljoradnika sa otkupjivačima za novo zrno sklapala ugovore po 48 dinara bez PDV-a .

Manić smatra da će suncokret u žetvi dostići višu cenu od 50 dinara bez PDV.

„Kada rod bude kompletno skinut kilogram novog zrna će se kretati od 54 do 55 dinara bez PDV-a, a cenu će umnogome uticati lošiji rod kukuruza i soje, koji neće biti ni približan lanjskom, zaključio je Manić.

B. K.