Uskoro grantovi Svetske banke za poljoprivredu, Ministarstvo poljoprivrede daje 50 odsto podsticaja

Prema najavama iz Ministarstva poljoprivrede uskoro bi trebalo da krene realizacija kredita Svetske banke za poljoprivredu u ukupnom iznosu 50 miliona dolara. Za grantove-podrške moći će da konkurišu poljoprivrednici-fizička lica, nosioci poljoprivrednog gazdinstva, preduzetnici, privredna društva i zemljoradničke zadruge. Zaintresovanima će biti omogućeno da realizuju grantove za investicije u primarnu proizvodnju i preradu.

Grantovi se odnose na projeke u proizvodnju mleka, mesa, pčelarstva, akvakulture, voća, povrća, cveća, grožđa kao i ostalih useva kao i ulaganja u stare i umetničke zanate. Sredstva će se dodeljivati i za izgradnju farmi, nabavku opreme za farme, kupovinu i postavljanje plastenika, nabavku mašina i opreme za biljnu proizvodnju na otvorenom polju, postavljanje sistema za navodnjavanje, protivrgadne zaštite… Minimalna vrednost prihvatljivih troškova u ove investicije je 20.000 , a maksimalna 400.000 evra u dinarskoj protivvrednosti. 

Grantovi će se davati i za projekte koji se odnose na unapređenje konkurentnosti i veza unutar tržišnog lanca u oblasti otkupa, prerade i marketinga primarnih poljoprivrednih proizvoda, kao i unapređenje marketinga proizvoda domaće radinosti. Ovi grantovi obuhvataju nabavku i instaliranje nove opreme u svrhu korišćenja obnovljivih izvora energije i unapređenje energetske efikasnosti, kao nabavku nove opreme za digitalizaciju i automatizaciju proizvodnih sistema, uključujući i nabavku adekvatnih softvera sa pratećim hardverom.

U Ministarstvu poljoprivrede naglašavaju da je ovaj program namenjen svima onima koji ne ispunjavaju uslove za učešće na IPARD programu, u pogledu kapaciteta proizvodnje, odnosno površina koje obrađuju. Tako na primer na konkurs mogu da se jave stočari, proizvođači kravljeg mleka, koji imaju do 19 mlečnih krava, proizvođači tovne junadi do najviše 19 goveda, uzgajivači koji imaju najviše 149 ovaca i koza ili do 29 krmača ili 99 tovnih svinja po turnusu… Kod povrća uslov je da imaju do 0,5 hektara proizvodnje biljaka u zaštićenom prostoru ili do tri hektara na otvorenom. Mogu da konkurišu voćari sa najviše dva hektara jagodastog voća, odnosno do pet hektara ostalog voća.

Zahtevi će se podnositi Upravi za agrarna plaćanja Ministarstva poljoprivrede, koja odobrava 50 odsto podsticaja. Ostalo je kredit od poslovne banke 40 odsto vrednosti investicije i 10 odsto sopstvenog učešća.

Traktori u pola cene!
Ove godine nije predviđeno raspisivanje javnog poziva za nabavku traktora iz IPARD programa. Ali poljoprivrednici će  zato moći da za četvrotočkaše  konkurišu u okviru ovog programa . Reč je o traktorima snage do 80 kilovata, a mogu ih nabavljati voćari, vinogradari, stočari…

B.K.