Usvojen Nacionalni program ruralnog razvoja za naredne dve godine

Foto: Pixabay

Ovaj dokument usklađen je sa strateškim okvirom Zajedničke poljoprivredne politike Evropske unije za period 2014–2020.

Vlada Republike Srbije usvojila je Nacionalni program ruralnog razvoja od 2018. do 2020. godine.

Osnovni cilj Nacionalnog programa je podizanje konkurentnosti registrovanih poljoprivrednih proizvođača i podrška zapošljavanju mladih u ruralnim područjima.

Usvajanjem ovog programa ostvaruju se zakonski uslovi za korišćenje propisanih podsticajnih sredstava za prehrambeni sektor, restrukturiranje i razvoj tržišta, unapređenje ruralnog razvoja i životne sredine.

Investicije za ove namene predviđene su, između ostalog, i za nabavku stoke, opremu i mehanizaciju, kao i obnovu višegodišnjih zasada.

Ovaj dokument usklađen je sa strateškim okvirom Zajedničke poljoprivredne politike Evropske unije za period 2014–2020.

Za pomoć zadrugama ove godine 825 miliona dinara

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća Milan Krkobabić izjavio je da su u proteklih godinu dana 22 zadruge u Srbiji dobile 196 miliona dinara bespovratne pomoći.

Krkobabić je na predstavljanju rezultata postignutih u prvih godinu dana realizacije projekta “500 zadruga u 500 sela” naveo da je za razvoj zadrugarstva u 2018. godini iz budžeta opredeljeno 825 miliona dinara.

On je pozvao zadrugare da se prijave na konkurs koji je u toku, objašnjavajući da o dodeli sredstava odlučuju članovi Odbora za selo SANU, univerzitetski profesori i čelnici oba vodeća zadružna saveza.

Ministar je naglasio da zadrugarstvo, odnosno udruživanje, nije želja već neophodnost jer usitnjeni posedi male površine koja ne prelazi u proseku 4,5 hektara nameću udruživanje kao imperativ.

Prezentaciji rezultata prisustvovali su i predsednik Odbora za selo SANU Dragan Škorić, predsednik zadružnog saveza Srbije Nikola Mihailović i predsednik Zadružnog saveza Vojvodine Radoslav Jovanov.