VALJEVO: Za poljoprivredu opredeljeno 85 miliona dinara, prioritet podrška mladima u selu

Foto: Pixabay

Gradsko veće Valjeva je prihvatilo predlog prve izmene Programa podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja za grad Valjevo za 2022. godinu. Za ovaj program je opredeljeno 85, umesto 75 miliona dinara, piše portal Kolubarske.rs

Kako je navedeno u obrazloženju, za investicije u imovinu poljoprivrednih gazdinstava planirano je 41.655.000 dinara. Iznos je povećan za 8,4 miliona dinara zbog velikog interesovanja i broja podnetih, a nerealizovanih zahteva.

Za uspostavljanje i jačanje udruženja u oblasti poljoprivrede sada je opredeljeno 895.000 dinara, u odnosu na milion dinara koliko je prvobitno planirano. Za ovu meru nema podnetih, a nerealizovanih zahteva, tako da će neutrošenih 105.000 dinara biti preusmereno za neke druge mere.

Mera koja se odnosi na ruralni razvoj smanjuju se sa dva na milion dinara, jer je utvrđeno da je za  njenu realaizaciju dovoljan novi planirani iznos. Za organsku proizvodnju izvdojeno je 400.000 umesto 600.000, jer nema podnetih, a nerealizovanih zahteva.

Za podršku mladima u ruralnim sredinama  izdvojeno је tri miliona dinara višе, što je ukupno 13 miliona dinara.

B. K.