Veliko inetersovanje poljoprivrednika za nove traktore

Na javne pozive koji su pružali mogućnost nabavke traktora, preko projekta koje Ministarstvo poljoprivrede realizuje sa Svetskom bankom i IPARD programom, do sada je pristiglo oko 5.000 prijava, a zbog velikog interesovanja poljoprivrednika opredeljena sredstva za sprovođenje pojedinih poziva su višestruko uvećana.

Krajem februara završen je drugi javni poziv u okviru Projekta konkurentne poljoprivrede Srbije, u javnosti poznatog kao „50:40:10“, a predmet konkursa bile su investicije u unapređenje konkurentnosti primarne stočarske proizvodnje. Na konačnoj rang listi  ukupno se našlo 1.340 podnosioca prijava, a trenutno je u toku priprema rešenja o odobravanju prava na korišćenje bespovratnih sredstava. Novčana sredstva obuhvatiće sve podnosioce prijava sa Konačne rang liste koji imaju 50 i više bodova.

Za nešto više od godinu dana realizacije projekta, raspisana su dva javna poziva – za primarnu biljnu i stočarsku proizvodnju na koje je stiglo ukupno 3.562 prijave, a zbirna vrednost zahteva kojima će biti odobrena bespovratna sredstva je 1.431 i iznosi oko 50 miliona evra, odnosno, iz projekta se finansira 25 miliona evra.

 „Veliko interesovanje poljoprivrednika vlada i za nabavku traktora preko IPARD-a, pa je tako na upravo završeni treći javni poziv za nabavku traktora, pristigao najveći broj zahteva do sada – oko 600“, kažu u Ministarstvu.

Poljoprivredni proizvođači koji se bave proizvodnjom mleka, mesa, jaja,  voća, povrća, grožđa ili određenih vrsta žitarica i industrijskog bilja, svoje zahteve su mogli da podnose u dvomesečnom periodu – od  17. februara, pa sve do 26. aprila ove godine.

Ovim pozivom za nabavku traktora obezbeđena su sredstva u visini od 1,35 milijardi dinara.

Na prethodna dva javna poziva za nabavku traktora pristiglo je 830 zahteva, što čini gotovo polovinu svih zahteva u okviru Mere 1  – Investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava. Odobren je 481 projekat, a poljoprivrednim proizvođačima je do sada isplaćeno 13.384.203 evra.

Izvor: https://pks.rs/