Veliko intresovanje vojvođanskih zadruga za bespovratna sredstva Ministarstva za brigu o selu

Konkursi Ministarstava za brigu o selu za dodelu bespovratnih sredstava zemljoradničkim zadrugama napravili su veliki korak u pravcu njihovog oporavka i razvoja. U periodu 2017-2019. godine, u kojima je objavljivan konkurs za podsticajna investiciona sredstva, u Vojvodini je 44 zadruge dobilo ukupno 603 mliona dinara. Zbog epdmiološke situacije konkurs je lane izostao, a ove godine je raspisan 19. aprilla i traje do 24. maja.

Po rečima mr Jelene Nestorov Bizonj, sekretara Zadružnog saveza Vojvodine (ZSV), svi prethodni  konkursi bili su izuzetno značajni za povećanje investicija u zadrugarstvu.

„Aktuelni konkurs  jedan od najatraktivnijih , kako za  „stare“ tako i one „nove“ zadruge. Ukupan fond bespovratnih sredstava iznosi 500 miliona dinara. Za zadruge to puno znači jer, konkretno sa bespovratnim sredstavima mogu da nabave određene mašine ili ulože u povećanje  proizvodnje. Iskustvo prethodnih godina pokazalo je da interesovanje daleko nadmašuje sredstva, odnosno da je broj prijava uvek bio višestruko veći od prijava izabranih na konkursu, pa očekujemo da će tako biti i sada“, rekla je Nestorov-Bizonj.

Ovog puta novina je da će, pored zemljoradničkih i poljoprivrednih zadruga, ove godine na konkursu moći da učestvuju  i one koje kao osnovnu delatnost imaju turizam ili zanatstvo (zanatske i turističke zadruge), a uvedena je i mogućnost konkurisanja i za socijalne zadruge.

Tekst konkursa, obrazac prijave, kao i prilog uz obrazac prijave istaknuti su na oficijelnim stranicama Ministarstva: www.mbs.gov.rs/konkursi.php,  i Zadružnog saveza Vojvodine: www.zasav.org.rs.