Veterinarska inspekcija pojačano kontroliše hranu životinjskog porekla na manifestacijama

Foto: Pixabay

Veterinarska inspekcija Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede pojačala je nadzor i kontrolu hrane životinjskog porekla na svim manifestacijama, u okviru mera za suzbijanje afričke kuge svinja (AKS), a organizatori od nadležnih dobijaju jasne instrukcije o uslovima koje moraju da ispune.

Veterinarska inspekcija će, kao i do sada, strogo kontrolisati meso koje se prodaje i biti prisutna na licu mesta svakodnevno, od prvog do poslednjeg dana održavanja događaja. Takođe, neophodno je da organizatori najkasnije 10 dana pre održavanja prijave manifestaciju.

Načelnica veterinarske inspekcije Ljiljana Ivanjac je u izjavi za Tanjug podsetila da se tokom jeseni tradicionalno održava niz manifestacija, sajmova i vašara, koje nadzire i kontroliše veterinarska inspekcija i istakla da se će sada biti posvećena posebna pažnja usled aktuelne epidemiološke situacije AKS.

Pored pojačane kontrole prodaje mesa na manifestacijama, Veterinarska inspekcija, kako kažu, mesecima unazad kontroliše i pečenjare i objekte za promet hrane. U poslednjoj vanrednoj kontroli u Mrčajevcima uništen je 41 kilogram mesnih prerađevina, jer objekti nisu imali dokaze o poreklu hrane.

B. K.