Vinari Fruške gore traže veću podršku lokalnih samouprava za autohtone sorte vina

Promena klime sve više utiče, a donekle i menja kvalitet domaćih vina.  Iz tih razloga naši vinogradari se trude da pravim izborom sorti grožđa očuvaju i prošire ponudu autohtonih vina, koja imaju veliki značaj za razvoj agrarnog turizma na Fruškoj gori.

Poznati vinogradar i vinar Sava Jojić iz Iriga govorio je za Radio Novi Sad o trenutnom stanju na tržištu vina u fruškogorskoj regiji.

„Situacija nije zadovoljavajuća, ima dosta uvoznog vina što ne ide na ruku domaćim proizvođačima. Kada govorimo o trendovima, blago je naglašena potrošnja belih vina, iako je proizvodnja i belih i crvenih poprilično ujednačena. Čiljnica je da je agrarni turizam u usponu, Fruška gora je tu dominantna u Srbiji i u tom pogledu je najviše iskoračila“, rekao je Jojić.

Kada se govori o pomoći države vinarima Jojić smatra da ne treba očekivati spektakulrne mere za zaštitu ili pospešivanje prodaje.

„To, zbog ukupne situacije u agrarau, u ovom momentu nije realno. Ono što nam nedostaje u većoj meri jeste podrška lokalnih samouprava za prezentaciju i afirmaciji naših vina po festivalima, priredbama“, kaže Jojić.

B. K.