“Vinska vizija Otvorenog Balkana”: Vina iz Srbije po kvalitetu ravna francuskim i italijanskim

Foto: Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

Izlagači na sajmu „Vinska vizija Otvorenog Balkana“ u Beogradu smatraju da su  vina iz Srbije po kvalitetu približila najboljim evropskim vinima, ali da Evropa i svet jednostavno još uvek nisu dovoljno upoznati sa srpskim vinima.

Oni su, takođe, rekli Tanjugu da su izuzetno zadovoljni organizacijom te manifestacije.

„Što se tiče kvaliteta, možemo lako da pariramo nekim vinima iz naših vinarija francuskim i italijanskim vinima. Međutim, to što svet još  nije prepoznao naša vina na mapi, stavlja  nas u poziciju da smo malo inferiorni, odnosno neiskorišćeni. Ali svakako, u kvalitetu nismo“, uveren je Jovan Dameski iz Vinarije Zvonko Bogdan

Tatjana Đuričić iz Vinarije Erdevik očekuje mnogo od sajma Vinska vizija Otvorenog Balkana.

„Bilo je zaista dosta  zainteresovanih učesnika do sada, iz Kine, iz Švedske, iz Rusije. Mislim da je izuzetno dobra šansa za nas jer se otvaraju ova tržišta“, kaže Đuričićeva dodajući da su srpski vinari već dostigli kvalitet italijanskih i francuskih vina.

Tijana Radovanović iz Vinarije Radovanović ističe da je sajam odlično organizovan i da su izlagači veoma zadovoljni. Naglašava da su naša vina dovoljno dobra za evropsko tržište, ali da je kod većine proizvođača veliki problem količina.

„Većina nas proizvede dovoljne količine vina za naše ovdašnje tržište, a ostaje nam samo za neki manji izvoz“, kaže Radovanovićeva.

B. K.