VLADA SRBIJE: Budžet Ministarstva poljoprivrede uvećan za 16,5 milijardi dinara

Vlada Srbije usvojila je izmenjenu i dopunjenu Uredbu o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2022, kojom je budžet Ministarstva poljoprivrede za ovu godinu uvećan za 16,5 milijardi dinara i iznosi 78,5 milijardi dinara, što predstavlja gotovo 5,3 odsto poreskih prihoda budžeta Srbije.

Za direktna plaćanja koja se odnose na premiju za mleko, osnovne podsticaje za biljnu proizvodnju i podsticaje u stočarstvu obezbeđeno je dodatnih 7,7 milijardi dinara, a za mere ruralnog razvoja 2,87 milijardi dinara, saopšteno je iz Vlade. Na sednici su usvojene izmene Uredbe o utvrđivanju programa finansijske podrške poljoprivrednim proizvođačima suncokreta roda 2022. godine koje treba da obezbede finansijsku podršku poljoprivrednim proizvođačima kako bi se očuvala stabilnost njihovog dohotka. Imajući u vidu kretanje cena suncokreta na tržištu i njihov negativan uticaj na dohodak proizvođača, kao i visoke troškove proizvodnje, obezbeđena su sredstava u iznosu od 4,86 milijardi dinara koja će se koristiti za realizaciju Programa finansijske podrške poljoprivrednim proizvođačima ove uljarice za 2022. godinu.

Vlada je usvojila i izmenjenu Uredbe o utvrđivanju Programa dodele bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom i u tu svrhu opredelili sredstva u ukupnom iznosu od 1,08 milijardi dinara. Razlog za nastavak realizacije programa je veliko interesovanje podnosilaca prijave za koji su do zatvaranja javnog konkursa za dodelu bespovratnih sredstava započeli proceduru podnošenja prijava na konkurs.

B. K.