Vlada Srbije: Cene osnovnih životnih namirnica ostaju ograničene

Vlada Srbije produžila je važenje uredbi kojima je ograničena visina cene pet osnovnih životnih namirnica – određenih tipova brašna, šećera, ulja, mesa i dugotrajnog mleka, a ograničenje visine cena derivata nafte produženo je do 31. avgusta.

Uredbom o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica propisana je maksimalna maloprodajna cena dugotrajnog mleka sa 2,8 procenta mlečne masti u pakovanju od jednog litra, kao i maksimalna marža koju trgovci mogu da zaračunaju, brašna tipa T-400 glatko i T-500 u pakovanjima do pet kilograma, kao i ukupnu stopu marže, svinjskog buta i svinjske plećke bez kostiju, svinjskog vrata i svinjsku slabinu sa kostima, kao i ukupne stope marže.

Uredbom je propisana i maksimalna proizvođačka i maloprodajna cena svežeg pilećeg trupa, kao i ukupna stopa marže.Takođe je ograničena i cena belog kristal šećera po kilogramu, kao i njegove proizvođačke cene, i propisano da trgovci na veliko, koji nabavljaju šećer kristal u pakovanjima od jednog, pet i 10 kilograma, moraju da ga distribuiraju u maloprodaju u roku od 15 od dana izdavanja isprave o preuzetoj robi.

U istoj uredbi navedeno je da su proizvođači navedenih životnih namirnica, dužni da isporučuju proizvode u količinama koje ne smeju biti manje od prosečnih u poslednjih 12 meseci.

B. K.