VLADA SRBIJE: Usvojene izmenjene uredbe o povećanju niza subvencija u poljoprivredi

Foto: Pixabay

Vlada  Srbije usvojila je niz izmenjenih uredbi o raspodeli podsticaja poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2023. godini. Ukupan iznos povećanja subvencija za priplodne mlečne krave je 2,3 milijarde dinara, što znači da će u tekućoj godini biti isplaćeno ukupno 14,3 milijarde dinara. Mera će važiti za sva grla mlečnih krava kojih je ukupno 228.823. Takođe, biće veće i subvencije po grlu za priplodne mlečne krave sa 30.000 na 40.000 dinara.

Premije povećane su sa 15 na 19 dinara po litru u drugom, trećem i četvrtom kvartalu 2023. godine, a ukupno povećanje će iznositi tri milijarde dinara. Ukupan iznos za premije za mleko u ovoj godini biće 15 milijardi dinara.

Prelevmani za sireve biće povećani na 300 dinara, ali i uvedeni prelevmani na evaporisano mleko u iznosu od 300 dinara.

Povećana su i davanja poljoprivrednicima po okruzima. Prema usvojenim izmenama maksimalni iznosi podsticaja za direktna plaćanja i mere ruralnog razvoja uvećaće se za 10 procenata za Toplički, Jablanički i Pčinjski okrug. Uvećanje maksimalnih iznosa podsticaja za Toplički, Jablanički i Pčinjski upravni okrug neće se primenjivati na premiju za mleko za prvi kvartal 2023. godine i direktna plaćanja koja se ostvaruju na osnovu javnog poziva za podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje koji je raspisan pre stupanja na snagu uredbe.

Utvrđena su i sredstva za neisplaćena rešenja i za zahteve koji će biti rešeni u tekućoj godini, od kojih na direktna davanja odlazi 6.120.800.000 dinara.

Prema objavljenim izmenama uredbe podrška za investicije u nabavku novih mašina i opreme za unapređenje primarne biljne poljoprivredne proizvodnje iznosi 1.843.386.000, a stočarske  240.900.000 dinara. Za poljoprivrednike koji se bave organskom proizvodnjom opredeljeno je 184.005.000 dinara.

Usvojena je i odluka o utvrđivanju iznosa posebnih dažbine pri uvozu mlečnih proizvoda, s obzirom na to da je detaljnom analizom i praćenjem stanja na tržištu mleka i mlečnih proizvoda utvrđeno da je usled povećanog uvoza polutvrdih sireva, i pored zaštitnih mera, došlo do destabilizacije domaće proizvodnje sireva, stvaranja više i nemogućnosti plasmana usled nekonkurentne uvozne cene. Zato je predloženo povećanje posebniһ dažbina na uvoz šest vrsta sireva sa tržišta Evropske unije i ostalih tržišta.

B. K.