Voćari kompanije „Rajp Frut Farm“ zadovoljni prinosom i cenom jabuka

Foto: Pixabay

Sudeći prema situaciji na svetskom tržištu, gde je došlo do pada u proizvodnji jabuka,  u Srbiji je izgleda ponovo povoljno vreme za tu voćnu vrstu. Sezona berbe je počela sve traženijom  sortom gala, a ove godine voćari su zadovoljni prinosom, kvalitetom roda i cenom.

U voćnjaku kompanije „Rajp Frut Farm“ u Novom Slankamenu zasad jabuke zauzima 32 hektara. Posađen je o različit sortiment a zahvaljujući intenzivnom sistemu gajenja, savremenoj tehnologiji proizvodnje ali i znanju, ove godine prinos dostiže 70 tona po hektaru, sa velikim udelom plodova prve klase.

Takvu jabuku nije lako proizvesti, ali se zato relativno lako može prodati uglavnom na inostranom tržištu, zemljama Bliskog istoka, Arapskim Emiratima, dok sitnija jabuka odlazi u Veliku Britaniju.

„Za sad nemamo problem sa plasmanom, cena je zadovoljavajuća , mada s obzirom na cenu repromaterijala , mogla bi biti i veća, a iznosi u bušelu od 80 do 80, 5 centi po kilogramu“, rekao je rukovodilac hladnjače „Rajp Frut Farm“, Miroslav Petraš.

B. K.