Vode Vojvodine: Umesto katastarskog prihoda obračun naknade po klasi i kulturi zemljišta

Foto: Pixabay

Naknada za odvodnjavanje se od ove godine plaća kvartalno

Dostava rešenja za naknadu za odvodnjavanje fizičkim licima za 2019. godinu počinje ove nedelje, saopšteno je iz Javnog vodoprivrednog preduzeća Vode Vojvodine.

Naknada se od ove godine obračunava u skladu s novim Zakonom o naknadama za korišćenje javnih dobara, koji je stupio na snagu u decembru prošle godine. Novi zakon menja način obračuna naknade za odvodnjavanje, a kao osnov se, umesto katastarskog prihoda, uzimaju klasa i kultura zemljišta. Te podatke Vode Vojvodine preuzimaju iz Republičkog geodetskog zavoda, što je poslednji put učinjeno 24. juna, navodi se u saopštenju uz napomenu da se naknada za odvodnjavanje od ove godine plaća kvartalno, kao i porez na imovinu.

Obveznici će na računima dobiti tri uplatnice. Prva obuhvata prva dva kvartala, a rok za uplatu je 15 dana od dana prijema rešenja. Drugu uplatnicu treba platiti do 15. avgusta, a treću do 15. novembra, precizira se u saopštenju.

Vode Vojvodine su još navele da se naplaćena sredstva evidentiraju u Budžetskom fondu za vode AP Vojvodine, strogo su namenska i koriste se za finansiranje radova u vodoprivredi.