Vrednost prodaje i otkupa proizvoda poljoprivrede u prvoj polovini 2019.

Foto: Pixabay

U drugom tromesečju, izražena u tekućim cenama, manja je za 7,0 odsto u odnosu na isti period prethodne godine

Ukupna vrednost prodaje i otkupa proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva u Srbiji u prvom polugodištu 2019. godine iznosila je 75,7 milijardi dinara, i u tekućim cenama je na nivou istog perioda 2018. godine, objavio je Republički zavod za statistiku.

Za prvih šest meseci ove godine, vrednost prodaje i otkupa je, u stalnim cenama, veća za 2,5 odsto.

U drugom tromesečju, ukupna vrednost prodaje i otkupa proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva iznosila je 41,4 milijarde dinara, i izražena u tekućim cenama, manja je za 7,0 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

Region Vojvodine je u prvom polugodištu imao najveći udeo u ukupnoj vrednosti prodaje i otkupa proizvoda (48,8 milijardi dinara), a Beogradski region najmanji (5,4 milijarde dinara).

Podaci se prikupljaju „Mesečnim istraživanjem o realizaciji proizvodnje pravnih lica u poljoprivredi“ i „Mesečnim izveštajem o otkupu poljoprivrednih proizvoda od porodičnih gazdinstava“.

Vrednost isporučenih proizvoda obračunava se po prodajnim cenama proizvođača, a vrednost otkupa po cenama kojima su otkupne organizacije plaćale porodičnim gazdinstvima. U vrednosti prodaje, odnosno otkupa ne ulaze: PDV nadoknada, vrednost ambalaže, transportni troškovi, troškovi čuvanja i uskladištenja, rabat, kao ni propisane premije koje proizvođači dobijaju za isporučene proizvode. Podaci o stoci odnose se samo na stoku za klanje.

Detaljnu statistiku prometa možete da preuzmete ovde:

Prodaja i otkup proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva (II tromesečje 2019)

Republički zavod za statistiku objavio je i podatke o prometu poljoprivrednih proizvoda na pijacama.

Ukupna vrednost prometa poljoprivrednih proizvoda na pijacama u Republici Srbiji za prvih šest meseci 2019, u odnosu na isti period prethodne godine, izražena u tekućim cenama, veća je za 16,4%.

U strukturi vrednosti prometa poljoprivrednih proizvoda na pijacama za prvih šest meseci 2019. godine najviše učestvuju sledeće grupe proizvoda: povrće (34,6%), voće i grožđe (19,2%), mleko i mlečni proizvodi (14,6%) i živina i jaja (13,2%).

Pod prodajom poljoprivrednih proizvoda na pijacama podrazumeva se prodaja koju obavljaju poljoprivredna gazdinstva neposredno krajnjim potrošačima na organizovanim (zelenim ili tzv. seljačkim) pijacama. Promet koji na pijacama obavljaju preduzeća (preko svojih maloprodajnih objekata) i samostalne trgovinske radnje ne smatra se prometom na pijacama i nije prikazan u ovom saopštenju.

Detaljnu statistiku prometa možete da preuzmete ovde:

Promet poljoprivrednih proizvoda na pijacama (II tromesečje 2019)