Vučić: Starijim poljoprivrednicima dozvoljeno da obave setvu

Foto: YouTube screenshot

U svim urbanim sredinama apsolutno je zabranjen izlazak na ulicu svim licima starijim od 65 godina

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je sinoć da se uvodi zabrana kretanja od 20 sati do 5 časova ujutro svim licima, bilo kojeg starosnog doba.

Ova mera se tiče svih građana, izuzev starijih od 65 godina, koji uopšte ne smeju na ulice, i znači da niko ne može da bude u tom vremenskom periodu na ulici, sem nadležnih organa, i to samo onih koji su na zadatku ili oni koji imaju radnu obavezu u trećoj smeni.

„Ovo uvodimo da bismo sprečili dalje širenje virusa”, kazao je on.

U svim urbanim sredinama apsolutno je zabranjen izlazak na ulicu svim licima starijim od 65 godina, dok je u seoskim sredinama i mestima sa manje od 5.000 stanovnika zabranjen izlazak licima starijim od 70 godina.

Vučić je rekao i da jedan deo poljoprivrednog stanovništva između 65 i 70 godina mora da obavi setvu kukuruza, soje i repe ali da je neuporedivo manje izložen riziku.

Obavezno podnošenje zahteva za odobrenje kretanja u cilju primene agrotehničkih mera

U slučaju primene neophodnih agrotehničkih mera, a posebno radi zaštite zasada od mraza, tokom perioda zabrane kretanja (20:00 – 05:00 časova), svaki poljoprivredni proizvođač (vlasnik ili korisnik zasada ili druge poljoprivredne površine) je dužan da podnese zahtev za odobrenje kretanja Upravi za zaštitu bilja, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Mejl adresu i spisak telefona putem kojih se može podneti prijava možete da pogledate klikom na ovaj link.

Krkobabić: Pomozimo starijim komšijama u neodložnim radovima

Milan Krkobabić, ministar u Vladi Srbije zadužen za regionalni razvoj i kopredsednik Nacionalnog tima za preporod sela Srbije apelovao je na zadruge i sve zadrugare da prilagode rad novonastaloj situaciji zbog epidemije korona virusa.

Prioritet je da se sačuvaju životi, ali ovo je i trenutak da poljoprivrednici-zadrugari pokažu solidarnost sa svojim najstarijim komšijama, domaćinima na selu, naveo je ministar u saopštenju.

„Pomozite posebno starijima od 70 godina koji su nosioci čak 110.000 poljoprivrednih gazdinstava u obavljanju neodložnih prolećnih poslova kao što je setva šećerne repe, kukuruza, soje i suncokreta. Pomozite im i u svim drugim radovima na njivi, u plastenicima, voćnjacima i stajama…“, poručio je Krkobabić.

On je apelovao na zadruge i zadrugare da starijima od 70 godina pomognu i obezbede neophodne osnovne životne namirnice.

„Naši domaćini su bezbroj puta u kriznim situacijama pokazali visok nivo svesti i odgovornosti prema sebi, svojoj porodici ali i celokupnom društvu. Ubeđen sam da će tako biti i sada“, poručio je ministar.