Za dalji razvoj zadrugarstva 804 miliona dinara

Ove godine, kao novina na ovim prostorima, osnovane su i dve složene zadruge

Na svečanosti priređenoj u Palati Srbija ministar Milan Krkobabić, zadužen za regionalni razvoj, potpisao je 73 ugovora za dodelu bespovratnih sredstava zadrugama iz čitave Republike.

„Srbija je danas dobila 73 ‘fabrike pod otvorenim nebom’ koje će postati okosnica razvoja sela Srbije“, izjavio je nakon potpisivanja ministar Krkobabić.

Svoj potpis na ugovore stavili su i gradonačelnici i predsednici opština, dajući tako podršku lokalne samouprave ovom projektu od nacionalne važnosti.

Novac, u ukupnom iznosu od 804 miliona dinara (685 miliona za stare i novoformirane i 119 miliona za složene zadruge) dobilo je 73 zadruge i to 14 stočarskih, 9 voćarskih, 12 ratarskih, 4 zadruge koje se bave proizvodnjom lekovitog bilja, 4 povrtarske, 7 pčelarskih i čak 21 zadruga kojima je delatnost viša faza prerade proizvoda.

Novac se dodeljuje u okviru Programa podrške sprovođenju mera ravnomernog regionalnog razvoja Republike Srbije učešćem države u ekonomsko-finansijskim podsticajima za osnivanje novih zadruga i investicione projekte postojećih zadruga u 2018. godini.

Ministar je naveo da će dodela bespovratnih sredstava imati uticaj na približno 4.600 poljoprivrednika, zaposlenih i njihovih porodica u južnoj, centralnoj, istočnoj i zapadnoj Srbiji, kao i u AP Vojvodina i AP Kosovo i Metohija.

Krkobabić je ukazao na to da su ove godine, kao novina na ovim prostorima, osnovane i značajno finansijski pomognute i dve složene zadruge i dodao da je prva od dve složene zadruge kojima su dodeljena sredstva pionirski projekat koji će pokušati da reši decenijski problem malinara u Srbiji, dok će druga omogućiti voćarima iz Slankamena da svoje proizvode prerade i izvezu.

Predsednik Odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti, ujedno i predsednik Komisije za dodelu bespovratnih sredstava, Dragan Škorić je izjavio da je cilj celokupnog projekta da srpska poljoprivreda postane konkurentna na svetskom tržištu.

On je izrazio nadu da će u predstojećim godinama složene zadruge početi da se usložnjavaju u korporacije, kako bi postale deo globalnog sistema za proizvodnju hrane. On je istakao da je potrebno uključiti i institute, još više spojiti nauku i struku sa praksom, kako bi naše selo bilo konkurentno u proizvodnji i životnom standardu svakom evropskom selu.

Svečanom potpisivanju ugovora sa zadrugama prisustvovali su i predsednici Zadružnog saveza Srbije Nikola Mihailović i Zadružnog saveza Vojvodine Radislav Jovanov, dr Miladin Ševarlić, prof. dr Zoran Keserović i drugi ugledni gosti.