Za standard GLOBAL GAP u Srbiji sertifikovna 1.002 poljoprivredna proizvođača

Institut za ekonomiku poljoprivrede u Beogradu jedna je od najstarijih i najuglednijih naučno-istraživačkih organizacija u sektoru poljoprivrede u Srbiji. Stručnjaci ovog Instituta kontinuirano prate ekonomske probleme agrara, analiziraju ih i daju predloge za uspešan razvoj ovog važnog sektora nacionalne ekonomije.

Istraživanja koja Institut sprovodi pokazuju da je standard kvaliteta i bezbednost hrane osnova za uspešnu poljoprivrednu proizvodnju. Koliko se ovi standardi kod nas danas sprovode u praksi?

„Najpoznatiji standard je GLOBAL GAP (standard dobre poljoprivredne prakse). Ovaj standard najviše uvode domaći proizvođači svežeg voća (borovnica, malina, šljiva, višnja) i povrća (kukuruz šećerac, grašak, paradajz, šargarepa, lubenice…), koji plasiraju svoje proizvode na tržište EU. Sertifikacija može biti pojedinačna (registrovano poljoprivredno gazdinstvo) i grupna (zadruga, hladnjača). Proces sertifikacije poljoprivredne proizvodnje prema standardu GLOBAL GAP u Srbiji je počeo 2013. kada je bilo je 67, a već 2019. godini registrovna su 1.002 sertifikovana proizvođača od čega je samo jedan u sektoru stočarske proizvodnje, rekeo je za Agropres dr Jonel Subić, direktor Naučno-istraživačkog sektora Instituta za ekonomiku poljoprivrede.

B.K.