Zadrugama bespovratno 823,5 miliona dinara u 2018.

Četiri puta više nego u 2017. godini

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća Milan Krkobabić izjavio je danas da naša zemlja ima stručni tim koji može da obnovi zadrugarstvo i vrati ljude na selo.

Krkobabić je podsetio na to da je Vlada juče usvojila Program podrške sprovođenju mera ravnomernog regionalnog razvoja učešćem države u ekonomsko-finansijskim podsticajima za zemljoradničke i poljoprivredne zadruge u 2018. godini na celokupnoj teritoriji Srbije, a naročito u Nišavskom, Topličkom, Pirotskom, Jablaničkom i Pčinjskom upravnom okrugu i AP Kosovo i Metohija.

Ministar je rekao da će u 2018. godini tim programom Vlade Srbije, koji je osmislio i koji realizuje njegov kabinet, zadrugama biti bespovratno dodeljeno 823.515.000 dinara, što je četiri puta više nego u 2017. godini, kada je započeta misija oživljavanja zadrugarstva u Srbiji, poznata i kao projekat „500 zadruga u 500 sela“.

– Uz veliku podršku Odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti i njegovog predsednika akademika Dragana Škorića, napravili smo pobednički tim koji može da digne na noge zamrlo zadrugarstvo u Srbiji i vrati život u sela koja odumiru, rekao je ministar povodom odluke Vlade Srbije da i ove godine dodeli podsticajna sredstva zadrugama u Srbiji.

Krkobabić je dodao da nije zaboravljeno ni Kosovo i Metohija, gde će finansijski biti podržan određeni broj zadruga.

On je naveo da je u 2018. godini planirano da bespovratna sredstva dobije više od 70 zadruga na celoj teritoriji Srbije.

Prema njegovim rečima, novoformiranim zadrugama, prema uslovima konkursa koji će biti objavljen ovih dana, biće dodeljivano do 7,5 miliona dinara, a starim zadrugama do 15 miliona dinara.