Zadruge – šansa za opstanak 220.000 malih proizvođača

Do 2018. godine u Srbiji je godišnje nestajalo oko sto zadruga, ali najviše zahvaljujući akciji „500 zadruga u 500 sela“, koju vodi Ministarstvo za brigu o selu, zadrugarstvo je revitalizovano. Od početka ovog projekta 2018. osnovano je9 50 novih zadruga i bespovratno dodeljeno 1,7 milijardi dinara za 152 zadruge širom Srbije.

„To je direktna pomoć za 6.126 domaćinstva, odnosno za više od 30.000 građana Srbije“ rekao je Branislav Gulan, član Nacionalnog tima za preporod Srbije.

Razlika između sadašnjih i bivših zadrugara, tvrdi Gulan, jeste u tome što danas prilikom osnivanja, zainteresovani u nju unese samo ulog, odnosno svoj proizvod, kako bi ga prodao na tržištu. Posle Drugog svetskog rata seljaci su u zadrugu morali da unose i svoje kuće i imanja, ta imovina je nestala, a zadruge privatizovane, zbog čega je izgubljeno poverenje u zadrugarstvo.

„U ovom momentu u Srbiji ima preko 220.000 malih proizvođača koji poseduju najviše do dva hektara zemlje. Cilj zadruga je da upravo njima pomogne, da se udruže i postanu konkurentni robni proizvođači, kao i sve što proizvedu da mogu legalno, preko zadruge naplatiti“ ističe Gulan.

B.K.