Završen Poljoprivredni sajam, mehanizacija našla kupce

Foto: Novosadski sajam

Izlagači su nastupom na Sajmu zadovoljni

Kapije 85. međunarodnog poljoprivrednog sajma zatvorene su u ponedeljak za posetioce, a generalni direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković izjavio je da je manifestaciju tokom sedam dana posetilo oko 140.000 ljudi.

Prema njegovim rečima, izlagači su nastupom na Sajmu zadovoljni, a mogu da se pohvale brojem postignutih dogovora, sklopljenih poslova i odličnom prodajom.

Foto: Novosadski sajam

Najviše je bilo kupaca poljoprivredne mehanizacije koji su je nabavili uz subvencije ponuđene na raznim aktuelnim konkursima (IPARD, Nacionalni fond za ruralni razvoj, Prosperitati). Najviše je izdato profaktura i ponuda, dok je manji deo poslova realizovan na samom sajmu.

Prema rečima generalnog sekretara Poslovnog udruženja uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije Đorđa Miškovića, 20 firmi članica tog udruženja očekuje ukupan promet od 8 do 10 miliona evra, što čini 10 do 15 odsto očekivanog uvoza poljoprivredne mehanizacije u ovoj godini.

Direktor prodaje u kompaniji Agropanonka Aleksandar Švonja zadovoljan je interesovanjem posetilaca, a nastup na sajmu je, kako kaže, investicija za celu godinu.

I u novosadskoj kompaniji VGP, koja je izložila uglavnom mehanizaciju turskih proizvođača, zadovoljni su i posetom i interesovanjem posetilaca.

Nada Perić, komercijalni direktor KPZ u Sremskoj Mitrovici, izuzetno je zadovoljna nastupom na Poljoprivrednom sajmu. KPZ se na ovoj manifestaciji pojavio posle pauze od 10 godina, a kako kaže, kupci kao da su čekali na njih. Prodali su 12 drljača, četiri kompleta prikolica za voćarstvo, više od 50 klasičnih prikolica, i ugovorili izvozni posao za Rumuniju, u koju će biti plasirano najmanje 100 prikolica. Tajna uspeha je, kako kaže Perićeva, to što su jedini domaći proizvođači prikolica sa homologacijom, a i sa znatno nižom cenom od konkurencije.

Branimir Popović, direktor vršačkog Agrominerala, takođe ne krije zadovoljstvo nastupom na sajmu, jer su sve mašine koje su izložili, pa i najskuplju – samohodnu 3+1 mašinu Imperador 3.0, jedinu mašinu u svetu koja objedinjuje četiri operacije: prskanje, rasturanje mineralnog đubriva, mapiranje azota u biljkama i sejanje dodatnih, ozimih useva, vrednu 300.000 evra, uspeli da prodaju.

Nekadašnji gigant jugoslovenske i srpske industrije poljoprivrednih mašina IMT je, posle godina pauze, na tradicionalnom štandu izložio prototipove traktora čija će proizvodnja, uz podršku strateškog partnera indijske kompanije TAFE, početi u prvom kvartalu 2019. godine. Poseta štandu IMT-a bila je izuzetno velika.

Foto: Novosadski sajam

Međunarodni poljoprivredni sajam ove godine je ne samo ispunio očekivanja, nego ih
i daleko premašio, zajednički je stav učesnika Izložbe stoke u svim kategorijama. Više od pola izloženih grla goveda je prodato, a za veći deo druge polovine je ugovorena prodaja posle sajma, na farmama i u odgajivačnicama širom Srbije. Pojedini su prodali i čitave izložene kolekcije, poput farme Angus goveda iz Novog Slankamena, u vlasništvu firme Seccom agrar iz Šapca. Njihove steone junice su prodate u okviru Dana stočara, na velikoj aukciji goveda. Zadovoljni su i izlagači simentalske rase, a jedan od njih je Sava Vrbajac iz Novog Sada, vlasnik firme Fruškogorska d.o.o., koji je prodao svih osam junica koje je izložio na sajmu.

Prezadovoljni su i u firmi Almex, čijih je 10 izloženih junica takođe našlo nove vlasnike, ali i u kompaniji Delta Agrar, koja je i ove godine izvela na sajam bogatu kolekciju krava i junica holštajn-frizijske rase.

Aukcija svinja na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu gotovo da nije mogla da bude održana jer je većina grla rasprodata uoči početka ove manifestacije. Prema rečima izlagača koji su učestvovali na sajmu, proteklu nedelju obeležilo je izuzetno interesovanje kupaca.

Ovčari su ove godine predstavili bogate kolekcije, a najviše je bilo primeraka rase virtemberg i il de frans, ali su prodavane i ovce autohtonih srpskih rasa, poput svrljiške i sjeničke pramenke i lipske ovce. Odgajivači kažu da su prodali skoro sva izložena grla.

Konjarstvo i konjički sport su i ove godine bili sastavni i vrlo važan deo Međunarodnog poljoprivrednog sajma. U štali sa konjima posetioci su se brojali u hiljadama, a kako ističu odgajivači, interesovanje i dalje znatno premašuje prodaju.

Znatnu prodaju ove godine zabeležili su i izlagači u oblasti kozarstva. Najveće interesovanje je vladalo za koze rase alpina, kao i prethodnih godina.

I proizvođači hrane i pića zadovoljni su nastupom i obavljenim razgovorima s potencijalnim partnerima, te očekuju da će se većina poslova o kojima su razgovarali realizovati u danima posle ove manifestacije.


BANKE, OSIGURAVAJUĆE I LIZING KUĆE IZAŠLE U SUSRET KUPCIMA

Iako je i pre 85. međunarodnog poljoprivrednog sajma potpisao većinu očekivanih ugovora za ovu godinu, na sajmu je Generali imao važne sastanke sa starim, ali i potencijalnim klijentima. Direktor sektora osiguranja poljoprivrede u ovoj osiguravajućoj kući Nemanja Beljanski kaže da je za njih najvažnije da ostvare kontakte sa takozvanim malim proizvođačima, jer se samo 10 odsto njih odlučuje za osiguranje, a vlasnici su 85 procenata zemljišta u našoj državi.

Najviše poslovnih susreta na štandu NLB banke bilo je u petak, kada su i potpisani ugovori o poslovnoj saradnji sa pet kompanija, ističe Biljana Petrović, direktorka odeljenja za upravljanje prodajom u agrobiznisu i precizira:

– Klijenti banke će za kupovinu u kompanijama Agropanonka, KITE, Trgomen, RTI i VGP dobijati kredite sa nižom kamatnom stopom, i to od nula do dva posto. Potpisano je i 70 ugovora sa poljoprivrednicima za kreditiranje, uglavnom za kupovinu mehanizacije. Prosečna vrednost kredita je 25.000 evra, a još 300 zainteresovanih realizaciju očekuju posle sajma.

Posetioci sajma su i ove godine na štandu Pro Credit banke mogli da koriste bankomat. Bilo je posetilaca koji su bili iznenađeni tom mogućnošću, a bilo je i onih koji su to i očekivali, jer su na prošlogodišnjem sajmu podizali novac na ovom mestu. Bankomat je pojednostavio kupovinu, jer su posetioci sve mogli da obave dok su na sajmu.

Što se kredita tiče, na sajmu su potpisani zahtevi za ukupno osam miliona, a prosečna vrednost kredita je 50.000 evra.