„Žita Srbije“: Dobar rod kukuruza, a loša cena

Foto: Pixabay

Rast ne treba očekivati pre kraja ove ili početka 2019. godine

Rod kukuruza ove godine će biti dobar, od 7,2 miliona tona, ali je cena loša, od 14 do 15 dinara za kilogram i ne očekuje se da će porasti do kraja ove ili početka sledeće godine, rekao je danas direktor Udruženja za unapređenje proizvodnje i izvoza žita i uljarica „Žita Srbije“ Vukosav Saković.

On je za agenciju Beta rekao da su proizvođači mogli pre dvadesetak dana da prodaju 700.000 tona kukuruza po 16,50 dinara za kilogram, ali da nisu bili zadovoljni ponudom, pa je prodato samo 100.000 tona.

„Kukuruz je berzanska roba i cena se menja, ali rast ne treba očekivati pre kraja ove ili početka 2019. godine“, rekao je Saković.

Poljoprivrednik iz Dolova Srđan Pešić, koji ove godine pod kukuruzom ima oko 60 hektara, rekao je da je cena te žitarice „katastrofa“.

„Već tri-četiri godine je veliki pritisak na seljake i red je da nađu da ‘muzu’ nekog drugog. ‘Pukli’ smo na pšenici i suncokretu, a ne daju nam da zaradimo ni na kukuruzu“, rekao je Pešić.

Agroekonomista Milan Prostran ocenio je da je slobodno tržište „surovo i špekulativno“.

„Cenu kukuruza može da podigne razvoj stočarstva, izvoz i prerada, a u ovom trenutku ne postoji ni jedan od njih za rast cene kukuruza“, rekao je Prostran.

Vršilac dužnosti direktora Produktne berze u Novom Sadu Miloš Janjić rekao je da je zbog niskog vodostaja obustavljen i izvoz kukuruza.

Istakao je da ne treba očekivati rast cena pre kraja ove godine.