Zlatiborski Eko agrar raspisao četiri konkursa za podsticaje

Zlatiborski Eko agrar raspisao je, na osnovu Programa podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja opštine Čajetina za 2024. godinu,četiri nova konkursa za podsticaje u poljoprivredi. Radi se o merama podrške namenjene mladim poljoprivrednicima, za preradu u gazdinstvu, za uvećanje stada iz sopstvenog uzgoja i za fizičku imovinu.

Podrška mladim poljoprivrednicima planirana je kroz nabavku priplodnih grla ovaca i koza. Poljoprivrednik će dobiti do 15 priplodnih grla starosti od šest do 10 meseci, a njegova obaveza je da u naredne tri godine vrati 20 odsto grla više od početnog broja starosti šest do 10 meseci. Pravo učešća na ovom konkursu imaju mladi poljoprivrednici, starosti od 18 do 40 godina, koji bar tri godine borave na teritoriji opštine Čajetina, a nosioci su ili članovi poljoprivrednog gazdinstva u aktivnom statusu. Dodatni uslov je da poseduju minimalno dva hektara zemljišta upisanog kod Uprave za trezor.

Poljoprivrednici koji se bave drugim granama poljoprivrede mogu takođe konkurisati za podsticaje namenjene podizanju konkurentnosti u smislu dodavanja vrednosti kroz preradu, ili uvođenje i sertifikaciju sistema za bezbednost i kvalitet hrane, organsku proizvodnju odnosno dobijanje oznake zaštićenog geografskog porekla. Takođe, tu je konkurs za investicije u fizičku imovinu gazdinstava, namenjen nosiocima gazdinstava u aktivnom statusu, koji barem tri godine  imaju prebivalište i proizvodnju na teritoriji opštine Čajetina. Izuzetak je sektor akvakulture, gde proizvodnja može biti i na teritoriji Zlatiborskog okruga.

Rok na prijavu za sve konkurse je 15. april.

B. K.