ZRENJANIN: Proglašena najbolja vina Banata

Šest trofeja,14 zlata i pregršt srebrnih i bronzanih medalja rezultat je takmičenja za  „Najbolja vina Banata” na kome su ocenjivana vina iz registrovanih vinarija, ali i ona nekomercijalna, koja proizvode amateri u kućnim uslovima.

Ocenjivanje vina održano je u organizaciji zrenjaninskog Kluba vina,a vina su ocenjivala dva sudijska panela sa po petoro sudija. Među kojima je bilo iskusnih enologa, kao i međunarodnih vinskih sudija iz zemalja regiona. Predsednici panela bili su dr Vladimir Puškaš i enolog Srđan Lukajić.

U profesionalnoj konkurenciji trofej za najbolje belo vino osvojio je Beli Burgundac 2022 vinarije Kepul iz Iđoša, za  crveno vino Cabernet Sauvignon 2019 vinarije Galot iz Banatskog Karlovca, a za  roze – Randes Roze 2021 vinarije Dragić iz Zrenjanina. Najbolje belo amatersko vino je Cuvee Blanc 2022 garaže Zvekić iz Zrenjanina,crveno – Cabernet Franc 2022 vinara Ivana Uroševića, a amatersko roze Kruna Klara 2022 vinarije Dragan.

Pred žirijem  su bila vina iz svih krajeva Banata, regije koja , po rečima organizatora, još uvek otkriva svoj puni vinski potencijal.

Dodela nagrada je danas na vinskom festivalu u Gradskoj bašti u Zrenjaninu, gde će posetioci moći i da probaju nagrađena vina.

B. K.