ZSV: Cena proizvodnja pšenice 50 odsto veća od lanjske, za kilogram minimalno 38,5 dinara

Domaćini 15. „Žetvenih dana“, tradicionalne manifestacije u organizaciji Zadružnog saveza Vojvodine, bile su zadruge „Nizine“ iz Plavne i „Lovrenac“ iz Mladenova u bačkoplanačkoj opštini.

Predsednica Zadružnog saveza Vojvodine Jelena Nestorov Bizonj navela je da je cena proizvodnje pšenice po hektaru oko 50 odsto viša od prošlogodišnje. Istakla je da cena koja pokriva troškove proizvodnje za prosečni prinos od 4.250 kilograma po hektaru iznosi 38,5 dinara po kilogramu.

Zadružni savez Vojvodine nastoji da, kroz državne mere obezbedi tržišna cena kojom se pokrivaju troškovi proizvodnje, kao i da se proizvođačima obezbedi smanjenje troškova buduće proizvodnje kroz regresirano dizel gorivo i povećanje podsticaja“, rekla je Jelena Nestorov Bizonj.

Otvrajući skup zadrugara ministar za brigu o selu Milan Krkobabić rekao je da poljoprivrednci mogu da računaju na svoju državu, Vladu i predsednika Srbije kada se radi o ceni o skladištenju roda.

Manifestacija je protekla u dobrom raspoloženju u iščekivanju prvih plodova rada vrednih ratara. Janika Mesaroš, direktor zemljoradničke zadruge „Nizine“ iz kazao je da zahvaljujući visokim ulaganjima u proizvodnju i svim primenjenim agrotehničkim merama i uz poštovanje plodoreda u toj zadruzi imaju prinose do sedam tona po hektaru.

B. K.