ZSV: Koncept razvoja ZZ „Mrkšićevi salaši“ iz Srpskog Itebeja jedinstven u Srbiji

Zemljoradnička zadruga „Mrkšićevi salaši“ iz Srpskog Itebeja u opštini Žitište, poslovnim konceptom „od njive do trpeze“, razvila je nekoliko delatnosti i zaposlila trećinu radno aktivnog stanovništva i predstavlja ekonomsku polugu razvoja Srednjeg Banata.

Široka je lepeza delatnosti kojom se ova zadruga bavi: od biljne proizvodnje, skladištenja i sušenja žitarica, pekarstva, mesne industrije, mreže maloprodajnih objekata, do turizma i ugostiteljstva.

„Takav model zadrugarstva jedinstven je ne samo u Srbiji, nego i u regionu. Veoma je sličan kooperetivama koje postoje u Italiji, ali ima i svoje posebnosti prilagođene našim uslovima“, istakla je predsednica Zadružnog saveza Vojvodine Jelena Nestorov -Bizonj.

Ova zadruga ratarsku proizvodnju zasniva na četiri hiljade hektara uključujući i kooperante kojima pružaju značajnu podršku.

Nedavno je pokrenut pogon za preradu mesa u koji je uloženo šest miliona evra kojim je omogućeno otvaranje još stotinu radnih mesta ne samo u srednjem Banatu već i na teritoriji cele pokrajine.

B. K.