ZSV od Ministarstva za selo očekuje pomoć za investicije u zadružne skladišne i preradne kapacitete

Ne mali broj zadruga u Vojvodini, tradicionalno orjentisanih na ratarsku proizvodnju, već nekoliko godina na manjim površinama bave se voćarstvom ili povrtarstvom. Kod nekih je to čak postalo i dominantno u odnosu na osnovu delatnost za koju su registrovani. Takva orjentacija za sobom povlači i veću potrebu za izgradnjom skladišnih i preradnih kapaciteta.

Konkursi Pokrajinskog sekretrijata za poljoprivredu proteklih godina bili su od velike pomoći investicijama u zadružnom sektoru. Zadružni savez Vojvodine u saradnji sa pokrajinom, svojim članicama-zadrugama pomaže i informiše ih, posebno o mogućnostima obnove starih i izgradnji novih skladišnih kapaciteta – istakla je Jelena Nestorov-Bizonj, generalni sekretar Zadružnog saveza Vojvodine podsećajući da vojvođanske zadruge trenutno raspolažu sa silosima i podnim skladištima čiji ukupni kapacitet iznosi blizu 270.000 tona sa tendencijom rasta.

U ZSV očekuju da će u ovoj godini za zemljoradničke zadruge investiciona klima biti znatno povoljnija.

-Uspeli smo da uspostavimo saradnju sa novoformiranim Ministarstvom za selo. Nadamo se da će, u okviru ovogodišnjeg programa rada ministarstva, zadruge imati značajno mesto, posebno kada je u pitanju pomoć za investiranje u skladišne i preradne kapacitete – rekla je Nestorov-Bizonj uz objašnjenje da u ovom momentu najmanje 50 zadruga ima spremne planove za nove investicije.

B.K.