ZZ „Mrkšićevi salaši“: Nova genetika iz uvoza unaprediće domaće svinjarstvo

Foto: Pixabay

Cena prasećeg i svinjskog mesa u odnosu na lane gotovo je udvostručena,a ponuda je mala. Kao glavni razlog navodi se skupa hrana i dosta niska cena početkom ove godine. Brojni farmeri su zbog toga odustali od tova. Srbija godišnje, podsetimo, uveze oko 23.000 tona svinjskog mesa, a ne tako davno, bili smo izvoznici. Stočarstvo, a posebno svinjarstvo je u velikoj krizi.

Predstojeći meseci su vreme slava i svinjokolja, kako se sa snabdevenošću tovljenicima i prasićima u ovoj situaciji snalaze klaničari u Vojvodini?

Mora se pod hitno uraditi edukacija većine malih stočara, koji posao koji rade čine to na amaterski način i zastarelim metodama“, rekao je za RTS generalni direktor Zemljoradničke zadruge „Mrkšićevi Salaši“ Vojislav Mrkšić iz Srpskog Itebeja.

On smatra da ako se želi napredak u svinjarstvu neohodno je da se, uz veće subvencije, proizvodnja osavremeni i znatno više unapredi.

„Na nivou države treba pod hitno da se preduzmu odgovarajuće mere i obezbedi uvoz novog genetskog materijala. Moramo da promenimo genetiku kod svinja jer je zastarela. Sa novom genetikom trošićemo znatno manje hrane za prirast što je sada jedan od najvećih razloga skupe proizvodnje“, kaže Mrkšić dodajući da se sa novom genetikom dobiti bolji prinos i kvalitet mesa.

B. K.