Poljoprivrednici u poslednje četiri godine kupili 21.000 novih traktora

Zahvaljujući subvencijama Ministarstva poljoprivrede (50-65 odsto vrednosti traktora), kao i finansiranju preko IPARD programa, u poslednje četri godine poljoprivrednici u Srbiji kupili su 21.000 novih traktora. Agroekonomista Milan Prostran ističe da nadležne institucije treba da razmišljaju o obnavljanju i oživljavanju proizvodnje poljoprivrednih mašina, posebno kada su u pitanju laki traktori, zbog velikog broja malih poljoprivrednika. Činjenica je da je Srbija od izvoznika postala veliki uvoznik mehanizacije i opreme za agrar. Godišnje se u proseku uveze oko 2.000 novih traktora i oko 60 novih žitnih kombajna. Vrednost tržišta poljoprivredne mehanizacije poslednjih godina kreće se na nivou koji premašuje 100 miliona evra godišnje.

„U srpskoj poljoprivredi i dalje su dominantni poljoprivrednci sa malim posedima, čak 78 odsto, a njihova mehanizacija je uglavnom amortizovana, i to skoro 90 procenata“, kaže Prostran dodajući da će popis poljoprivrede u 2022.godini dati realnu sliku o stanju poljoprivredne mehanizacije.

Svaka peta mašina nova
Poljoprivrednici u Srbiji  poseduju oko 440.000 traktora i oko 25.000 kombajna, kao i oko milion priključnih mašina u radnom stanju, a tek svaka peta mašina je nova. Prosečna starost traktora je, prema nekim procenama, oko 30 godina.

B.K.