Produktna berza: Cene žitarica miriju

Protekla nedelja na Produktnoj berzi u Novom Sadu donela pad prometa koji je količinski iznosio 1.885 tona, u vrednosti 62 milioona dinara. Statistički posmatrano, promet je manji za 42,3, a vrednosni za 36,2 odsto u odnosu na prethodnu nedelju.

Promet pšenice i kukuruza praktično se izjednačio. Pšenica je trgovana u rasponu od 20 do 20,50 dinara za kilogram bez PDV-a. Svi kupoprodajni ugovori zaključeni su uz klauzulu „gratis lager“ do 15. odnosno 30. avgusta.

Za razliku od pšenice, cena kukuruza ima jasan silazni trend. Početkom nedelje zaključen je ugovor po ceni od 25,50, da bi do kraja kupoprodajni ugovori bili sklapani po ceni od 24,80 dinara za kilogram bez PDV-a.

Tržište soje bilo je potpuno pasivno, da bi na samom kraju nedelje ugovori bili zaključeni po ceni 70 dinara za kilogram bez PDV-a na paritetu FCA i 70,50 dinar aza kilogram na paritetu CPT. S obzirom na ovonedeljne zaključene cene soje, može se konstatovati cenovni pad u odnosu na prethodnu nedelju., kaže se u nedeljnom izveštaju Produktne berze.

B.K.