Organska proizvodnja u Vojvodini do 8.000 hektara, preovladava povrtarstvo

U toku je održavanje 17. Međunarodnog festivala organskih proizvoda „Biofest“ u Subotici. Pored domaćih, učestvuju i proizvođači organske hrane iz Hrvatske i Republike Srpske kako bi, sa razmenom iskustava iz prakse, unapredili ovu vrstu poljoprivrede u regionu.

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu pomaže proizvođačima dodelom sredstava za nabavku opreme, kao i u sertifikaciji organske hrane kako bi podstakao ovu granu poljoprivrede koja ima veliki potencijal u Vojvodini.

„Pod organskom proizvodnjom u Vojvodini je, prema procenama, od 6.000 do 8.000 hektara, a preovladava povrtarstvo. U odnosu na to kakve imamo mogućnosti to je malo, ne samo u pokrajini nego i u celoj Srbiji“, rekao je na otvaranju manifestacije Mladen Petreš, pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu.

Na panelu posvećenom prometu organskih proizvoda iznet je primer iz Hrvatske gde se poslednjih godina posebno razvila onlajn prodaja organskih proizvoda.

„Okupljamo lokalne proizvođače u prečeniku od stotinu kilometara od grada Osijeka. Radimo bez skladišta, što znači da sveža roba odlazi direktno na adresu kupca.Poštujemo sve ekološke standarde u proizvodnji, a promet nam stalno raste“, rekao je Juraj Bučević iz Udruge „Slap“ iz Osijeka.

B.K.