PRODUKTNA BERZA: Rastu cene žitarica, kukuruz 34,2 dinara za kilogram

Rast cena žitarica i izostanak iz trgovanja sojinog zrna, obeležili su proteklu nedelju  na novosadskoj Produktnoj berzi. Ukupno je prometovano 5.250 tona robe, finansijske vrednosti 213.416.500 dinara.

Na tržištu kukuruza bila je primetna veća ponuda. Prodavci ove žitarice bili su na višem cenovnom nivou u odnosu na prošlu nedelju, pa je kukuruz nuđen od 33,60 do 34,20 dinara za kilogram bez PDV-a. Krajem nedelje, ponude na cenovnom nivou od 34 dinara za kilogram bez PDV-a nisu naišle na adekvatan odgovor tražnje. Na paritetu FCA, ugovori su zaključeni s u cenovnom rasponu od 33,20 do 34 dinara za kilogra, bez PDV-a. Kukuruz sa povišenim procentom vlage trgovan je od 33,20 do 33,50 dinara  za kilogram bez PDV-a. Ponder cena  iznosi 33,88 dinara za kilogram bez PDV-a, što predstavlja rast od 3,26 odsto..

Nakon perioda veće aktivnosti, već drugu nedelju za redom tržište pšenice je mirnije. Primetna je veća ponuda u odnosu na tražnju. Krajem nedelje tražnja pšenice roda 2021. godine je izostala, dok je veće interesovanje za novi rod po ceni od 40 dinara za kilogram bez PDV-a. Ugovori su zaključeni u cenovnom rasponu od 42  do 44  dinara za kilogram bez PDV-a. Ponder cena iznosi 43,29 dinara za kilogram bez PDV-a.

U odnosu na prošlu nedelju, kada se na tržištu soje beležila veća aktivnost, tokom protekle trgovanje ovom uljaricom izostalo. Ponuda na robnoberzanskom tržištu se početkom nedelje kretala na istom cenovnom nivou kao i nedelju ranije, međutim bilo je očigledno odsustvo tražnje. Sredinom nedelje, kupci i prodavci bili su na različitim cenovnim nivoima, pa nije došlo do realizacije berzanskog ugovora. Tražnja soje bila po ceni od 76,50 dinara za kilogram bez PDV-a, ali ponuda je izostala, što ukazuje na pad cene ove uljarice.

B. K.