Svetska konferencija o suncokretu u Novom Sadu

U Master centru Novosadskog sajma u Novom Sadu od danas do 23. juna pod okriljem ISA (International Sunflower Association), a u organizaciji Instituta za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada održaće se jubilarna 20. Međunarodna konferencija o suncokretu na kojoj će se okupiti preko 450 istraživača i stručnjaka iz celog sveta.

Ovo je najveći događaj takve vrste u svetu i organizuje se svake četvrte godine.

Ovo je prvi put da je nekoj instituciji u Srbiji ukazana čast da po drugi put bude domaćin skupa vodećih stručnjka iz celog sveta za ovu uljaricu. Najavljeno je preko 200 prezentovanih naučnih radova  svakako će doprineti daljem razvoju svih aspekata proizvodnje suncokreta na globalnom nivou.

Naučni radnici Instituta su, podsetimo, još sedamdesetih, među prvima u svetu stvorili hibride suncokreta i uveli ih u proizvodnju umesto sorti. Takođe su prvi  pronašli izvor otpornosti na bolest Phomopsis i stvorili otporne hibride, Clearfield® hibrid suncokreta i uvek bili lideri u uvođenju novih tehnologija (ExpressSun®/SUMO®, Clearfield® Plus…). U Institutu je stvoreno preko 700 hibrida suncokreta koji se uspešno gaje u preko 30 zemalja sveta.

Poslednjeg dana konferencije održaće se tradicionalni Dan polja na Odeljenju za suncokret na Rimskim šančevima.

B. K.