Sigurni koraci u poljoprivredi su samo oni osigurani

Učesnici radionice u Ljuboviji

Osiguranje predstavlja najvažniju agrotehničku meru za proizvođače. S tim ciljem, Kompanija „Dunav osiguranje“, u saradnji sa Agropresom, organizovala je u opštini Ljubovija prvu ovogodišnju radionicu.

Predstavljanjem odluka koje su ohrabrujuće za novu poljoprivrednu sezonu za poljoprivrednike u Ljuboviji i okolini započeo je svoje obraćanje na radionici Milan Jovanović, predsednik Opštine Ljubovija:

„Izdvajanja za poljoprivredu u okviru budžeta naše opštine ove godine smo povećali za 20%. Tako smo ukupan iznos predviđenih sredstava povećali na 14 miliona dinara. Iznenadio sam se time što ćemo verovatno biti jedna od prvih opština u Srbiji koja će poljoprivredna gazdinstava osigurati od požara i od nekih drugih rizika. Mislim da je to veoma bitno, jer smo svi svedoci da se klima menja i da su vremenske neprilike sve češće. Konkretno, na teritoriji naše opštine u prethodnim godinama imali smo i poplavu, i sušu, i grad. Sve te nepogode prouzrokovale su velike štete na imovini i imanjima poljoprivrednih proizvođača. U ovoj godini, kada je u pitanju osiguranje poljoprivredne proizvodnje, priključićemo se merama Ministarstva poljoprivrede, koje sa 40 odsto subvencioniše premiju osiguranja nosilaca poljoprivrednih gazdinstava. Konkretno, za našu opštinu visinu subvencije ćemo dotirati sa dodatnih 30 odsto.“

U svojoj izjavi medijima neposredno nakon održavanja radionice u kojoj je učestvovalo stotinak poljoprivrednih proizvođača, Velimir Stanojević, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, rekao je:

„Danas smo razgovarali s poljoprivrednicima o potrebi osiguranja, pre svega mislim na voćne zasade, zato što je područje Ljubovije tipično voćarski kraj. Ovaj kraj je brdsko-planinski i gravitira ka reci Drini, te je poljoprivredna proizvodnja dosta rizična i kada su padavine grada u pitanju i kad su posredi poplave, pozni prolećni mrazevi… Nameće se potreba osiguranja njihovih zasada i generalno kada pričamo o osiguranju u našoj zemlji, iako se taj broj u zadnjih deset godina utrostručio, još uvek nedovoljno gazdinstava osigurava svoje zasade. Predsednik Opštine Ljubovije je u svom izlaganju rekao da je samo četiri do pet odsto poljoprivrednika osiguralo svoju proizvodnju. Naš zajednički cilj je da se na već postojećih 40 odsto subvencije premije za osiguranje koje plaća država sa subvencijama u visini od 30 odsto uključi i Opština. Tako ćemo značajno relaksirati poljoprivredne proizvođače i postići da praktično na poljoprivrednim proizvođačima ostane samo nekih 30 odsto od ukupne premije za osiguranje. Osiguranje, osiguranje i osiguranje, to je nešto što je neophodno da bi ljudi zaštitili svoje useve, svoje živote…“

Govoreći o naporima svih aktera koji su uključeni u zaštitu proizvodnje na otvorenom ali i osiguranju imovine poljoprivrednika, Saša Obrenović, direktor Glavne filijale „Dunav osiguranja“ u Šapcu, pojasnio je:

„S jedne strane, imamo Ministarstvo poljoprivrede, koje svojim subvencijama pomaže osiguranicima u plaćanju premije, ali i izraženu volju lokalne samouprave, odnosno predsednika Opštine Ljubovija, da u ovoj godini dodatno subvencioniše poljoprivredna gazdinstva, odnosno da snosi troškove osiguranja u još jednom izvesnom delu. Na ovom području smo samo u nekoliko prethodnih dana imali dva velika požara. Jedan je bio u manastiru, drugi na domaćinstvu jednog poljoprivrednog proizvođača, i, što je vrlo česta situacija, ni jedan ni drugi, nažalost, nisu bili pokriveni osiguranjem. Veoma je važno to što je i lokalna samouprava izrazila spremnost da ove godine domaćinstva registrovanih poljoprivrednih proizvođača u svom ataru osigura od rizika požara, oluje, udara groma, grada i drugih rizika.“

Mislim da ćemo na ovaj način, zajedničkim radom Ministarstva poljoprivrede, Opštine i osiguravajućih kuća, doći do mnogo boljih rezultata, istakao je Milan Jovanović, predsednik Opštine Ljubovija, govoreći o značaju ovakvih radionica koje na terenu Kompanija „Dunav osiguranje“ organizuje u saradnji sa Agropresom.

Kako o osiguranju promišljaju mladi i perspektivni poljoprivrednici, čuli smo od učesnika radionice, 33-godišnjeg Marka Đukića, koji na svom imanju u selu Gornje Ljuboviđe drži 250 ovaca i ima zasade pod malinama i voćem, kao i od Radislava Blagojevića s poljoprivrednog gazdinstva „Tanasije Blagojević“ u Ljuboviđu.

Stado na gazdinstvu Đukića

„Danas sam prisustvovao radionici koju je organizovala naša Opština Ljubovija s Kompanijom „Dunav“ i bio sam prijatno iznenađen. Čuo sam dosta informacija, a najviše pažnje privukao mi je podatak da će Opština, pored podsticaja koje daje država za osiguranje od 40 odsto, učestvovati u subvenciji premije od 30 do 40%, to će biti veoma korisno za nas koji se bavimo poljoprivredom“ – rekao je Marko Đukić.

Malinjak Blagojević u zimskom ruhu

Svoje utiske s radionice s nama podelio je i Radislav Blagojević, koji kaže:

„Organizatori su prevazišli moja očekivanja! Vrlo malo sam upoznat s osiguranjem poljoprivrede, kako kultura tako i samog imanja. Dobili smo pregršt novih, korisnih informacija koje će nam sigurno dosta značiti ubuduće. Dve-tri godine nismo osiguravali imanje i proizvodnju, ali ove godine smo definitivno rešili da krenemo u tom pravcu. Sigurnim koracima napred, osiguranim koracima napred“ – zaključio je mladi Blagojević.