Subvencije po hektaru 4.000 dinara, po junetu 10.000

Foto: Pixabay

Novac za subvencije je rezervisan, budžet za 2018. sedam odsto veći nego u 2017.

Uredba o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju stupila je na snagu. Ono što je za sada sigurno, to je da poljoprivrednici mogu računati na 4.000 dinara po hektaru, dok je finansiranje inputa za setvu još uvek nepoznanica, prenosi RTV.

„Poljoprivrednici će ove godine dobiti 4.000 dinara po hektaru, ali više se neće davati subvencije za repromaterijal, đubrivo… pošto takav vid posticaja u zemljama EU ne prepoznaju. Stočari će dobijati 10.000 dinara po umatičenom grlu juneta jer perspektive koje su nam se ukazale za izvoz srpskog junećeg mesa ne smemo propustiti“, izjavio je Nenad Katanić, pomoćnik ministra poljoprivrede, na skupu „Finansiranje poljoprivrede uz podršku države u 2018.“, prenosi list Dnevnik. On nije znao da kaže kada će poljoprivrednici dobiti 4.000 dinara, ali je naveo da je novac rezervisan. „Nema bojazni da novac predviđen za subvencije neće stići do poljoprivrednika. Budžet za 2018. sedam odsto je veći nego u 2017. – iznosi blizu 30 milijardi dinara“, istakao je Katanić.

Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede, Razvojni i Garancijski fondovi pokrajine kao i Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu podržaće finansiranje prolećne setve, a Vuk Radojević, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, pozvao je poljoprivrednike da iskoriste te mogućnosti, uzmu određena kreditna sredstva koja su izuzetno povoljna i da na taj način obezbede sve neophodne inpute za prolećnu setvu. „Ubeđen sam da je to za njih povoljniji, jeftiniji model i verujem da će iskoristiti ta sredstva“, izjavio je Radojević medijima u PKV-u.

Organizator stručnog skupa u Novom Sadu, uz Privrednu komoru Vojvodine, bio je i specijalizovani časopis za selo i poljoprivredu „Poljoprivrednik“.

A Skupština Grada Novog Sada usvojila je juče Strategiju poljoprivrednog i ruralnog razvoja Novog Sada u periodu od 2018. do 2022. godine.

„Grad Novi Sad će vršiti edukaciju poljoprivrednika i vršiti kontrolu njihove dokumentacije u mesnim zajednicama – konkursne dokumentacije za IPARD, za Pokrajinski sekretarijat i republičko Ministarstvo, za razne fondove za poljoprivredu…“, izjavio je za RTV Srđan Kružević, zamenik gradonačelnika Novog Sada.

Prema usvojenoj Strategiji, Grad će nastojati da opredeli sredstva koja ne predviđaju drugi fondovi koji pokrivaju tu oblast.


>> NOVO: Uredba o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2018. godini