Prijepolje: Poziv za podsticaje poljoprivrednicima, konkurs do 21.avgusta

Opština Prijepolje raspisala je javni poziv za dodelu podsticajnih sredstava poljoprivrednim gazdinstvima za šta je u lokalnom budžetu opredeljeno 15,7 miliona dinara. Konkurs je otvoren do 21. avgusta, a maksimalan iznos podsticaja koje korisnik može da ostvari je do 300.000 dinara.

Sredstva su opredeljena za nabavku opreme za mužu, hlađenje i čuvanje mleka na farmi, uključujući sve elemente, materijale instalaciju, potom nabavku opreme za pčelarstvo, za mašine, uređaje i oprema za navodnjavanje useva, nabavku mašina za transport, setvu, sadnju i zaštitu bilja, kao i mašina za primarnu i dopunsku obradu zemljišta.

Iz agrarnog budžeta opštine Prijepolje biće finansirana i nabavka opreme za orezivanje, drobljenje, sečenje i uklanjanje ostataka nakon rezidbe voćnih vrsta, podizanje, nabavka i opremanje sistema protivgradne zaštite u voćnjacima i višegodišnjim zasadima, podizanje i opremanje plastenika za proizvodnju povrća, voća, cveća i rasadničku proizvodnju, i nabavka mašina i opreme za pripremu stočne hrane, za hranjenje i napajanje životinja.

Kako je saopšteno, podsticaji  su namenski, a sredstgva bespovratna i dodeljuju se u maksimalnom iznosu od 60 odsto iznosa prihvatljivih troškova za investicije gde dobavljač nije u sistemu PDV-a odnosno 65 odsto ako je u sistemu, objavila je revija „Dobro jutro“.

B. K.