“Agroklub”: Uvoz polovnih traktora za pet godina povećan 50 odsto

Prema podacima Poslovnog udruženja uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije, a na osnovu obrađenih podataka Uprave carina, u 2023. godini je uvezeno 2.677 novih i 1.444 korišćena traktora. Ako uporedimo sa podacima od pre pet godina, kada je uvezeno 939 polovnih traktora, primetno je povećanje od preko 50 odsto.

Cena polovnih traktora porasla i do 30 odsto.Poljoprivrednik iz sela Maskar kod Topole Aleksandar Mijailović bavi uvozom polovnih traktora i to iz Francuske navodi da su cene dosta porasle.

„Ko je pre pet-šest godina kupio od mene traktor, posle toliko godina korišćenja, sada može da ga proda za 1.000-2.000 evra više nego što ga je platio“, navodi Mijailović i dodaje da on uglavnom uvozi traktore marke Case, Reno, New Holland, Massey Ferguson, a nedavno je uvezao i jednog na kojeg retko nailazi – marke Hurliman.

Kompletna procedura oko uvoza je pod organizacijom Agencije za bezbednost saobraćaja i na njihovom sajtu postoje uputstva kao i cela procedura za uvoz polovnih trktora, objavio je Agroklub.

B. K.