ALIBUNAR: Poljoprivrednicima deset miliona dinara za pet mera

Foto: Pixabay

Opština Alibunar je u 2022. godini uspešno realizovala Program mera podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja. Potpisano je  ukupno 248 ugovora sa poljoprivrednim proizvođačima, kojima je omogućeno dobijanje pomoći  za pet mera.

Pravo na podsticaje u ukupnom iznosu od 763.066 dinara, ostvarila su 33 poljoprivrednika, za reproduktivni materijal, veštačko osemenjavanje. Za sufinansiranje kamate za kratkoročne i dugoročne poljoprivredne kredite prijavila su se 22 poljoprivrednika, a za tu namenu je opredeljeno je 2.545.383 dinara.

Proizvođači koji se bave pčelarstvom, njih 59, dobilo je pomoč u ukupnom iznosu 1.749.758 dinara, a novac je utrošen za nabavku nove opreme i  pčelinjih društava. Podsticaje za osiguranje useva, plodova, višegodišnjih zasada, rasadnika i životinja, ostvarilo je 96 poljoprivrednika, za šta je opština izdvojila 3.040.942 dinara. Za sufinansiranje troškova veterinarskih usluga i nabavke lekova, vakcina i vitamina za odgajivače goveda, svinja, ovaca, koza i živine, opredeljeno je I utrošeno  988.838 dinara.

U lokalnoj samoupravi naglašavaju da je planiranih 10 miliona dinara, realizovano gotovo stopostotno S obzirom da je odziv na raspisane konkurse bio bezmalo duplo veći nego u 2021., napominju da će sa  praksom podrške poljoprivredncima nastaviti i u ovoj godini.

B. K.