ARILJE: Otkupna cena kupine oko 130 dinara po kilogramu, voćari zadovoljni

Foto: Pixabay

Berba malina u ariljskopm kraju privodi se kraju, ali za voćare nema predaha jer je u jeku berba kupina. Prošle godine i ova voćka imala je rekordnu cenu, koja je ove sezone manja, ali  voćari se, ipak, ne žale, kao što je bio slučaj sa malinom čija otkupna cena nije mogla da pokrije ni troškove proizvodnje.

Otkupna cena kupine  u ovom momentu  kreće se oko 130 dinara po kilogramu

„Cena se u zavisnosti od sorte, kreće se od 120 do 130 dinara za jedan kiloram čime smo zadovoljni,posebno u odnosu na cenu malinu koja je ove godine podbacila. Dve sorte su u opticaju, „lohnes“ koja je konzumna i „čačanka“, uglavnom ide u zamrznutom stanju za izvoz i  velika je potražnja za njom, reekao je za RINU predsednik Udružnjea „Vilamet“ Jovica Kovačević iz Arilja.

Kupina je dugo godina bila je na samoj margini proizvođača, ali i kupaca. Međutim, u poslednjih par godina doživela je svoju ekspanziju nakon što je rod u Americi i Meksiku, koji važe za lidere u proizvodnji kupina, podbacio zbog velikih suša.

„Vremenski uslovi ove sezone išli su na ruku proizvođačima koji imaju usitnjene parcele. Prinos je dobar, kao i kvalitet plodova. Ono što je prednost kupine, svakako je što je manje zahtevna za održavanje u odnosu na malinu“, ističe Kovačević.

B. K.