BAČKA TOPOLA: Od izdavanja državnih oranica prihod 55 miliona dinara

Skupština opštine Bačka Topola usvojila je godišnji program zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta za 2023. godinu, prema kojem se, po osnovu prihoda od njegovog zakupa, za te namene opredeljuje 55 miliona dinara. Od tog iznosa, 21,7 miliona dinara se planira za uređenje, odvodnjavanje poljoprivrednog zemljišta u dužini sedam kilometara, a za uređenje 14 kilometara atarskih puteva još 14 miliona dinara.

U zaštitu poljoprivrednog zemljišta biće uloženo 28,2 miliona dinara, od čega 2,1 milion u protivgradnu opremu, dok se za podizanje vetrozaštitinih pojaseva izdvaja pet miliona dinara za površinu od 25 hektara. Za kontrolu plodnosti obradivog poljoprivrednog zemljišta opredeljeno je dva miliona dinara, što obuhvata analizu 1.000 uzoraka uzetih sa oranica.

Ukupno poljoprivredno zemljište u državnoj svojini u Bačkoj Topoli se prostire na 5.382 hektara, od čega je važećim ugovorima o zakupu zauzeto 4.577, bez naknade se koriste 103, dok je u planu da se izda u zakup ili da se da na korišćenje još 249 hektara.

B. K.