Begović: Biotehnologija najviše utiče na poljoprivredu medicinu

Poljoprivreda i medicina su dve oblasti u kojima biotehnologija sada ima najveći uticaj i koji će u budućnosti sve više jačati, izjavila je ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović.

Ona je govoreći za Tanjug o trendovima razvoja biotehnologije i temama konferencije „Budućnost biotehnologije“, koja se po drugi put održava u Beogradu, rekla da kada je reč o poljoprivredi istakla  da današnji svet ima globalni problem koji se sa jedne strane ogleda u tome kako dovoljno i dobro nahraniti rastuću populaciju, a sa druge kako smanjiti negativni uticaj poljoprivrede na prirodu koja je, između ostalog, glavni uzročnik gubitka šuma.

„Poljoprivreda je takva da sa jedne strane omogućava da preživljavamo a sa druge uništava prirodu i tu nauka može da pomogne u smislu nalaženja rešenja. To je jedna od tema o kojoj smo razgovarali a teme panela su bile i kako nam biotehnologija pomaže, koji su potencijalni rizici, kako država i građani mogu da imaju koristi od nje, zatim kako država može da utiče na razvoj biotehnologije na svojoj teritoriji“, navela je ministarka.

B. K.