„Biznis i finansije“: Izvoz maline opada, ali cena raste

Asocijacija malinara Srbije predviđa da će zbog loših vremenskih uslova kvalitet ovogodišnje maline biti upitan, dok će rod biti manji skoro za trećinu. Međutim, proizvodnja, a naročito izvoz maline opadaju već duže vreme, upozorava se u analizi Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu i beogradskog Instituta za ekonomiku poljoprivrede.

Malina se u Srbiji gaji na 22.000 hektara uz prosečan prinos od 5,4 tone po hektaru. Proizvodnja maline je u periodu od 2018. do 2022. godine prosečno iznosila više od 118.000 hiljada tona, ali je beležila pad od 2,2 odsto godišnje.

Do smanjivanja proizvodnje dolazi zbog negativnih promena u klimi, nezadovoljavajućeg stanja zasada i kvaliteta sadnog materijala, nedostatka stručnog kadra i sezonske radne snage, ali i nekontrolisane primene sredstava za zaštitu bilja. I pored toga, Srbija je po obimu proizvodnje četvrta u svetu sa udelom od 13 odsto, odmah iza Rusije, Meksika i Poljske, piše magazin „Biznis i finansije“.

Srbija je tokom prethodne četiri godine izvozila u proseku nešto više od 98.000 tona zamrznute maline, pri čemu je izvoz padao za preko 10 odsto godišnje. Najveći izvoz ostvaren je u 2019. godini, kada je nadmašio 114.000 tona, dok je lane pao na 68.000 tona. Razlozi su u manjoj domaćoj proizvodnji, ali još više u izrazitom padu tražnje na stranim tržištima u uslovima visoke inflacije.

Iako je Rusija vodeći proizvođač maline u svetu, ona celokupnu proizvodnju plasira na domaćem tržištu, pa su glavni konkurenti Srbiji u izvozu Poljska i Čile. Srbija trenutno izvozi zamrznutu malinu u 54 države i sa udelom od 19 odsto u svetskom izvozu nalazi se na drugom mestu, iza Poljske, dok je naše učešće u evropskom izvozu prošle godine iznosilo 22 odsto. Poljska je najveći konkurent Srbiji, posebno na tržištima Nemačke, Francuske, Austrije i Belgije.

Premda izvoz zamrznute maline količinski značajno opada u poslednje četiri godine, njegova vrednost raste usled velikog povećanja izvoznih cena. Tokom ovog perioda, prosečna vrednost ovog dela izvoza je iznosila 311 miliona dolara i rasla je za više od 13 odsto godišnje. Prošle godine, zamrznuta malina je ostvarila najveću vrednost u izvozu poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda iz Srbije, pri čemu je izvoz organski proizvedene maline dostigao 34,2 miliona dolara.

B. K.