Bogunović: Srbija ima dovoljno šećerana, potrebno povećati površine pod repom

Prema podacima bonitetne kuće „CompanyWall“, u Srbiji se proizvodnjom šećera bavi 12 kompanija. Prema rečima sekretara Udruženja za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju Privredne komore Srbije (PKS) Aleksandra Bogunovića, u Srbiji su dve kompanije najveći proizvođači šećera; „Sunoko“ i „Hellenic Sugar Industry“.

„Spadamo u kategoriju izvoznika šećera, mada ga i uvozimo, s obzirom na to da je šećer od šećerne trske jeftiniji od onog koji se dobija od šećerne repe. Proizvodnja je u 2020. godini bila oko 300.000 tona šećera. Domaća proizvodnja šećera u padu od 2016. i 2017. godine, kada je bila veća od 500.000 tona“, izjavio je Bogunović za Biznis.rs.

Bogunović ističe važnost uvođenja podsticaja za proizvođače šećera,35.000 dinara po hektaru kako bi se očuvala domaća proizvodnja.

„Naše šećerane su retke koje posluju u regionu. Hrvatska ima samo jednu  koja je opstala tako da, iako su imali velike podsticaje, nisu uspeli da ih sačuvaju. Veliki je pritisak šećera koji se dobija iz šećerne trske, a nama je važno da imamo domaću proizvodnju“, ocenio je Bogunović i dodao da Srbiji nije potrebno više fabrika šećera, jer i postojeće rade smanjenim kapacitetom.

Smatra da šećerana imamo sasvim dovoljno, ali da je potrebno da se povećaju površine na kojima se uzgaja šećerna repa.

„Ako se povećaju površine i podiže kvalitet proizvodnje, onda postoji mogućnost i da se održimo na tom tržištu. I tokom pandemije  korona virusa smo imali mogućnost za proizvodnju alkohola jer smo se oslanjali na domaću proizvodnju šećera. Da toga nije bilo, veliko je pitanje  kako bi se sve odvijalo na domaćem tržištu“, smatra  Bogunović.

B. K.