Trenutnu situaciju u proizvodnji mleka u Srbiji karakteriše višak proizvodnje. Ovo je doba godine kada se završava teljenje krava i proizvodnja mleka je najveća, a stiglo je i zeleno hranivo na njivama, što takođe doprinosi povećanoj proizvodnji, kaže za „Politiku“ Nenad Budimović, sekretara Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda Privredne komore Srbije.
Drugi razlog je, kako objašnjava, to što je cena mleka u otkupu najviša u regionu, a država stimuliše primarnu proizvodnju mleka (premija po litru, kvalitetna mlečna grla, prvotelke i plan da se od 2025. godine poveća podsticaj za kvalitetna muzna grla).
„Treba pomenuti da je izvoz manji od uvoza mleka i proizvoda od mleka. Jedan od razloga je pojava mikotoksina u hrani za životinje pa samim tim i u mleku. Veoma važan zadatak svih činilaca proizvodnje je da udruženim snagama smanje nivo aflatoksina i povećaju izvoz“,kaže Budimović.
On dodaje da je neophodna dobra i realna strategija u mlečnom govedarstvu kao najzahtevnijem poslu u poljoprivredi. Da imamo viškove mleka na tržištu nedavno je u intervjuu našem listu potvrdio i ministar poljoprivrede Dragan Glamočić.
B. K.