Budžeti za agrar šest opština Kolubarskog okruga “teški” 170,2 miliona dinara

Foto: Pixabay

Ovogodišnji agrarni budžet svih šet lokalnih samouprava u Kolubarskom okrugu “težak” je 170,2 miliona dinara. Poljoprivredni sektor je dobio  45,5 miliona dinara više nego lane, a najveći deo sredstva odlazi za direktne podsticaje poljoprivrednim proizvođačima.

I ove godine po opredeljenim sredstvima izdvaja  se grad Valjevo, gde je nastavljen trend povećanja ulaganja za agrar. Opredeljeno je 122,3 miliona dinara od čega će čak 120 miliona biti usmereno u direktne podsticaje. Druga po izdvajanjima za poljoprivredu je opština Lajkovac 17,3 miliona dinara,  za subvencije  izdvojeno je 14,1 miliona dinara, 1,2 miliona za meru poboljšanja kvaliteta zemljišta, 1,1 milion za organizaciju izložbe krava. Sa 700.000 dinara biće finansirana edukacija poljoprivrednika, odlazak na sajmove, dok je 200.000 namenjeno za podsticaje udruženjima.

Od 11,9 miliona dinara, koliko iznosi agrarni budžet opštine Osečina, 11 miliona su podsticaji. I veći deo mioničkog budžeta od 10 miliona dinara, biće utrošen za podsticaje poljoprivrednim proizvođačima,  osam miliona dinara. Za poljoprivredu i ruralni razvoj Lig je iz opštinske kase ove godine izdvojio je 5,7 miliona dinara, od čega su  četiri  za podsticaje.

Najmanje novca za agrar, kada je u pitanju Kolubarski okrug,  ove godine izdvojila je opština Ub, svega tri miliona dinara, preneo je portal Domaćinska kuća.

B. K.