Đaković: Imamo dovoljno hrane, stabilizovano tržište mleka

Foto: Pixabay

Savetnik ministra poljoprivrede Goran Đaković izjavio je da Srbija ima dovoljno hrane zahvaljujući dobroj baznoj poljoprivrednoj proizvodnji, kao i dovoljno semena i đubriva za sledeću setvu.

„Ove godine smo proizveli 750.000 tona suncokreta što je rekord, a otprilike trećina toga će otići u proizvodnju ulja, što je sasvim dovoljno ne samo za nas nego i za izvoz. Isto tako, imamo dovoljno šećera i mleka, iako je turbulentno na tržištu“, rekao je Đaković za RTS.

Objasnio je da je to zbog toga što je došlo do preraspodele posla na tržištu sirovog mleka, ko od koga kupuje mleko za preradu, ali je rekao da ga ima dovoljno i da će se narednih dana ponuda u prodavnicama stabilizovati.

„Farmeri koji hoće da kažu istinu reći će da je cena sada odlična i da oni veoma dobro zarađuju. Cena je 65 do 70 dinara za litar sirovog mleka. Na to država daje još 15 dinara u ovom kvartalu. Isplata je počela pre sedam-osam dana i već je isplaćeno oko dve milijarde dinara“, istakao je Đaković.

Podsetio je da je i tržište mleka oslobođeno, jer cene više nisu ograničene, već samo trgovačka marža na 10 odsto.

„Ako želimo da imamo domaće mleko, treba i da ga platimo. Plaćaćemo realnu cenu mleka i najbolje je da tako i bude, a sada je ta cena oko 200 dinara za litar i po mleka“, rekao je Đaković.

B. K.